Novosti
DOGOVORI O VEĆINI U PUNOM JEKU

Vrkić se odmara na Viru jer je već dogovorio koaliciju s Mostom i HDSSB-om?
Objavljeno 13. lipnja, 2017.
Za pregovore sam ostavio svoju jaku konjicu u Osijeku, kaže gradonačelnik

Vezani članci

OSIJEK ČEKA FORMIRANJE VLASTI

Ivan Vrkić ne sumnja u stvaranje većine u Vijeću

Prvi krug pregovora o sastavljanju vladajuće većine u Gradskom vijeću Osijeka navodno je završen, a čini se kako je gradonačelnik Ivan Vrkić prilično opušten, jer je ovoga tjedna odlučio odmoriti se od izborne kampanje u svojoj vikendici na otoku Viru.

- Za pregovore sam ostavio svoju jaku konjicu u Osijeku. Svi pregovori teku jako dobro i ne mogu reći da se nešto posebno uvjetuje za ruke u Gradskom vijeću - bio je prilično suzdržan, ali vidljivo dobro raspoložen Vrkić, ne želeći ulaziti u sadržaj pregovora, kao ni izlaziti s imenima.

Među glavnim pregovaračima, za razgovore o suradnji, odnosno koaliciji s listom Ivana Vrkića, kako neslužbeno doznajemo, pet je vijećnika Mosta. Most ima uvjete za tu suradnju. U prvom redu u Mostu ne žele u toj koaliciji Antu Đapića. Drugi uvjet je odabir direktora gradskih poduzeća i institucija u gradskoj nadležnosti javnim natječajima. U Mostu drže da im je prihvatljiva i suradnja s vijećnicima HDSSB-a u mogućem stvaranju vladajuće većine u Vijeću, ali je uvjet da u toj suradnji ne bude utjecaja Branimira Glavaša. S obzirom na odnose snaga u budućem Vijeću, u Mostu drže da bi njihov vijećnik trebao postati predsjednik Gradskog vijeća.

Iz toga se lako da iščitati kako su točne glasine o tome da je Vrkić već neslužbeno dogovorio koaliciju upravo s Mostom, s kojim ima 17 ruku. Dodatne dvije ruke potrebne za većinu navodno će mu dati HDSSB, koji ima čak tri vijećnika. Predsjednik te stranke Dragan Vulin i sam nam je potvrdio da je otvoren za tu suradnju.

- Mogu samo reći da smo prvi krug razgovora obavili i da smo sada spremni za sljedeći. Nismo ništa uvjetovali i želimo samo najbolje za grad te da se ispuni dio našeg predizbornog programa. Ono što je bitno jest da nismo isključivi i nama u toj koaliciji nitko ne smeta. Prilično sam opušten. Ne moramo biti u vlasti, ali ako pregovori uspiju, nema razloga da ne damo podršku Vrkiću - komentirao je Vulin.

Naravno, sve to neće imati smisla ako se Vrkić dogovori o suradnji s HDZ-om, po uzoru na novu koaliciju na državnoj razini. Naime, ono što bi spomenutoj gradskoj koaliciji eventualno moglo više poremetiti planove, deset je vijećnika HDZ-a. U slučaju da se državna koalicija HDZ-HNS preslika na Grad Osijek, to bi značilo da vijećnici HNS-a s Vrkićeve liste stvari dogovore s HDZ-ovim taborom, pod uvjetom da se odreknu esdepeovaca s Vrkićeve liste. No predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Anušić kaže kako ne vjeruje da će do toga doći, jer je Vrkićeva zamjenica Žana Gamoš iz redova HNS-a te će ta stranka vjerojatno odlučiti odraditi ovaj mandat uz Vrkića u ovom sastavu do kraja.

- Mi nikako ne možemo dati podršku koaliciji u kojoj je SDP. Takvo što za nas ne dolazi u obzir. HNS je najavio suradnju s HDZ-om u Županiji i to podržavamo. S druge strane, Domagoj Hajduković iz SDP-a rekao je kako će biti žestoka oporba HDZ-u u Županijskoj skupštini, pa ćemo i mi SDP-u biti žestoka oporba u Gradskom vijeću - zaključio je Anušić.

Nefreteta Z. EBERHARD/Igor MIKULIĆ
ĐAPIĆ U KOALICIJU SA SDP-om SAMO KAO PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

Bivši predsjednik Gradskog vijeća Osijek Anto Đapić, iz stranke Desno, koja sada ima dva vijećnika, kaže kako još nije ozbiljno razgovarao s Ivanom Vrkićem o suradnji, ali kako on može biti u koaliciji sa SDP-om samo ako je predsjednik Gradskog vijeća. “To je jedini način da ja dam podršku takvoj većini u Gradskom vijeću. Inače, desnica ne može biti u koaliciji s ljevicom. Ja sam bio dva puta gradonačelnik i dva puta predsjednik Gradskog vijeća i osobno mi nije stalo do toga. Kao oporbeni vijećnik možete puno više napraviti za promociju svoje stranke nego kao predsjednik Gradskog vijeća”, komentirao je situaciju Đapić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike