Novosti
DOGOVORI O VEĆINI U PUNOM JEKU

Vrkić se odmara na Viru jer je već dogovorio koaliciju s Mostom i HDSSB-om?
Objavljeno 13. lipnja, 2017.
Za pregovore sam ostavio svoju jaku konjicu u Osijeku, kaže gradonačelnik

Vezani članci

OSIJEK ČEKA FORMIRANJE VLASTI

Ivan Vrkić ne sumnja u stvaranje većine u Vijeću

Prvi krug pregovora o sastavljanju vladajuće većine u Gradskom vijeću Osijeka navodno je završen, a čini se kako je gradonačelnik Ivan Vrkić prilično opušten, jer je ovoga tjedna odlučio odmoriti se od izborne kampanje u svojoj vikendici na otoku Viru.

- Za pregovore sam ostavio svoju jaku konjicu u Osijeku. Svi pregovori teku jako dobro i ne mogu reći da se nešto posebno uvjetuje za ruke u Gradskom vijeću - bio je prilično suzdržan, ali vidljivo dobro raspoložen Vrkić, ne želeći ulaziti u sadržaj pregovora, kao ni izlaziti s imenima.

Među glavnim pregovaračima, za razgovore o suradnji, odnosno koaliciji s listom Ivana Vrkića, kako neslužbeno doznajemo, pet je vijećnika Mosta. Most ima uvjete za tu suradnju. U prvom redu u Mostu ne žele u toj koaliciji Antu Đapića. Drugi uvjet je odabir direktora gradskih poduzeća i institucija u gradskoj nadležnosti javnim natječajima. U Mostu drže da im je prihvatljiva i suradnja s vijećnicima HDSSB-a u mogućem stvaranju vladajuće većine u Vijeću, ali je uvjet da u toj suradnji ne bude utjecaja Branimira Glavaša. S obzirom na odnose snaga u budućem Vijeću, u Mostu drže da bi njihov vijećnik trebao postati predsjednik Gradskog vijeća.

Iz toga se lako da iščitati kako su točne glasine o tome da je Vrkić već neslužbeno dogovorio koaliciju upravo s Mostom, s kojim ima 17 ruku. Dodatne dvije ruke potrebne za većinu navodno će mu dati HDSSB, koji ima čak tri vijećnika. Predsjednik te stranke Dragan Vulin i sam nam je potvrdio da je otvoren za tu suradnju.

- Mogu samo reći da smo prvi krug razgovora obavili i da smo sada spremni za sljedeći. Nismo ništa uvjetovali i želimo samo najbolje za grad te da se ispuni dio našeg predizbornog programa. Ono što je bitno jest da nismo isključivi i nama u toj koaliciji nitko ne smeta. Prilično sam opušten. Ne moramo biti u vlasti, ali ako pregovori uspiju, nema razloga da ne damo podršku Vrkiću - komentirao je Vulin.

Naravno, sve to neće imati smisla ako se Vrkić dogovori o suradnji s HDZ-om, po uzoru na novu koaliciju na državnoj razini. Naime, ono što bi spomenutoj gradskoj koaliciji eventualno moglo više poremetiti planove, deset je vijećnika HDZ-a. U slučaju da se državna koalicija HDZ-HNS preslika na Grad Osijek, to bi značilo da vijećnici HNS-a s Vrkićeve liste stvari dogovore s HDZ-ovim taborom, pod uvjetom da se odreknu esdepeovaca s Vrkićeve liste. No predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Anušić kaže kako ne vjeruje da će do toga doći, jer je Vrkićeva zamjenica Žana Gamoš iz redova HNS-a te će ta stranka vjerojatno odlučiti odraditi ovaj mandat uz Vrkića u ovom sastavu do kraja.

- Mi nikako ne možemo dati podršku koaliciji u kojoj je SDP. Takvo što za nas ne dolazi u obzir. HNS je najavio suradnju s HDZ-om u Županiji i to podržavamo. S druge strane, Domagoj Hajduković iz SDP-a rekao je kako će biti žestoka oporba HDZ-u u Županijskoj skupštini, pa ćemo i mi SDP-u biti žestoka oporba u Gradskom vijeću - zaključio je Anušić.

Nefreteta Z. EBERHARD/Igor MIKULIĆ
ĐAPIĆ U KOALICIJU SA SDP-om SAMO KAO PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA

Bivši predsjednik Gradskog vijeća Osijek Anto Đapić, iz stranke Desno, koja sada ima dva vijećnika, kaže kako još nije ozbiljno razgovarao s Ivanom Vrkićem o suradnji, ali kako on može biti u koaliciji sa SDP-om samo ako je predsjednik Gradskog vijeća. “To je jedini način da ja dam podršku takvoj većini u Gradskom vijeću. Inače, desnica ne može biti u koaliciji s ljevicom. Ja sam bio dva puta gradonačelnik i dva puta predsjednik Gradskog vijeća i osobno mi nije stalo do toga. Kao oporbeni vijećnik možete puno više napraviti za promociju svoje stranke nego kao predsjednik Gradskog vijeća”, komentirao je situaciju Đapić.

Najčitanije iz rubrike