Novosti
OSIJEK ČEKA FORMIRANJE VLASTI

Ivan Vrkić ne sumnja u stvaranje većine u Vijeću
Objavljeno 6. lipnja, 2017.
Sa svima sam spreman razgovarati i sve varijante su otvorene. Nisam zabrinut, kaže gradonačelnik

Vezani članci

IVAN VRKIĆ ZA GLAS SLAVONIJE:

Odmah krećemo u nastavak projekta Pampas i obnovu Tvrđe

Dan nakon izborne pobjede Ivana Vrkića u Osijeku, koji je dobio povjerenje građana u još jednom mandatu, politička pozornost usmjerena je na Gradsko vijeće i sastavljanje većine koja će Vrkiću osigurati stabilno vođenje grada.

U novom mandatu osječko Gradsko vijeće imat će 37 vijećnika. Lista SDP/HNS/HSS/ANU dobila je ukupno 12 mandata, izvorno deset, kojima su dodana dva vijećnika predstavnika nacionalnih manjina. HDZ je osvojio deset vijećničkih mjesta. Most nezavisnih lista ima pet vijećnika, HDSSB/HSLS/ABUH i Biraj bolje po tri mandata, Desno i Danijela Lovoković po dva vijećnika. Za većinu potrebno je, dakle, najmanje 19 vijećnika.

Gradonačelnik nam je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru kazao kako još nije bilo konkretnih razgovora s mogućim partnerima, premda je priznao da kontakti itekako postoje.

- Sa svima sam spreman razgovarati i sada mogu reći da su sve varijante otvorene. Nisam zabrinut. Uvjeren sam da ću imati većinu - kratko nam je kazao Vrkić.

Vrlo stabilnu većinu, teorijski gledano, Vrkićeva lista mogla bi imati postizanjem dogovora s HDZ-om. Teško je reći koliko je to realno, s obzirom na ideološke razlike između ljevice i desnice, koliko god te razlike opovrgavala dosadašnja suradnja u Osijeku. Nije isključena ni mogućnost da bi na suradnju lijevih političkih opcija s HDZ-om u Gradskom vijeću mogli utjecati i eventualni dogovori o formiranju nove parlamentarne većine HDZ-a s HNS-om.

Naravno, valja podsjetiti i na izjave gradonačelnika Vrkića u izbornoj noći, koji je istaknuo da u Osijeku neće biti podjela na “crvene, bijele ili plave”. Također, na poruku koju je poslao predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku kazavši “volimo ga bez obzira na to što učinio, ali znamo da čini sve što može za Hrvatsku”, Vrkić je otvoreno rekao kako podržava Vrdoljaka i premijera Andreja Plenkovića u namjeri da HDZ i HNS sastave stabilnu većinu na nacionalnoj razini. Podsjetio je Vrkić na sličnu koaliciju koja je postojala u Osijeku, u kojoj je pomagao i Vrdoljak. Najveća prepreka suradnji Vrkićeve liste s HDZ-om mogao bi biti HDZ-ov uvjet da u tom slučaju u koaliciji ne bude SDP. Koliko je poznato, Vrkić na to nikako ne bi pristao, s obzirom na potporu koju je prije izbora dobivao od SDP-a.

U drugom slučaju, znatno vjerojatnijem, većinu Vrkićeva ekipa može dobiti koalicijom s vijećnicima Mosta i Danijelom Lovoković ili također Mostom i vijećnicima Biraj bolje Kristijana Šimičića. U prvoj verziji bila bi to relativno tanka većina, s 19 vijećnika, a sa Šimičićem bi to bilo 20 vijećnika.

- Imamo svoje uvjete za eventualnu suradnju s drugim opcijama u Gradskom vijeću. Ja sam prije svega poduzetnik. Dakle, kombiniram ono što imam da bih dobio ono što želim postići. Otvoren sam uvijek za razgovore i pregovore, ali nikome a priori ne mogu obećati ili dati potporu - kaže Šimičić za naš list.

Tu su i vijećnici stranke Desno Ante Đapića. No, koliko je neslužbeno poznato, međusobno se isključuje suradnja Mosta i Đapića. Neslužbeno se također može čuti kako Đapić pokušava ostvariti suradnju s drugim vijećnicima, kako bi “u paketu” pridonijeli Vrkićevoj većini te kako bi i u sljedećem mandatu bio predsjednik Gradskog vijeća.

Igor MIKULIĆ
HDSSB U OPORBI

Za sada je prilično sigurno da će tri vijećnika HDSSB-a biti u opoziciji. “Ne znam tko će ili tko bi mogao činiti većinu u Gradskom vijeću, ali znam da nismo ni sa kim razgovarali o suradnji. Bit ćemo oporba. Naravno, ništa nije 'zabetonirano', bavimo se politikom i sukladno s tim prirodno je da razgovaramo”, kazao nam je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

37

vijećnika imat će osječko Gradsko vijeće

12

mandata dobila je lista SDP/HNS/HSS/ANU (izvorno deset, ali su im dodana dva vijećnika manjina)

10

vijećničkih mjesta osvojio je HDZ

5

vijećnika ima Most nezavisnih lista

3

vijećnika ima HDSSB/HSLS/ABUH

3

vijećnika ima Biraj bolje

2

vijećnika ima stranka Desno Ante Đapića

2

vijećnika ima D. Lovoković