Novosti
PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI U MINISTARSTVU ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Divjak: Nećemo pristajati na političke ucjene
Objavljeno 12. lipnja, 2017.

Vezani članci

NOVI SASTAV VLADE

Predstavljamo nove ministre

Dosadašnji ministar Pavo Barišić predao je u ponedjeljak vodstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) Blaženki Divjak, koja je tom prilikom poručila da je riječ o resoru s puno izazova u kojem je bez obzira na stručna znanja i sposobnosti jako važna uključivost te skrb o sustavu obrazovanja i znanosti na cjelovit način.

“Fotelja ministra je 'vruća' s obzirom na to da je protekle četiri godine ovo peti ministar. Ali mislim da će nam s ministricom bolje ići jer je ovdje, bez obzira na stručna znanja i sposobnosti, jako važno da s jedne strane budemo uključivi, a s druge strane da se skrbimo o sustavu obrazovanja i znanosti na cjelovit način”, poručila je Divjak na primopredaji. “Ovo je veliki resor koji ima puno izazova. Učenje i istraživanje tu treba biti aktivno i konstruktivno kao proces, a takvo mora biti i upravljanje ovim sustavom”, kazala je. Ustvrdila je da upravljanje Ministarstvom i upravljanje sustavom treba biti nacionalni prioritet, oslobođeno dnevnopolitičkih previranja i rovovskih borbi. “Moramo se dogovoriti koji su naši važni projekti jer je krajnji trenutak da na neki način ne samo uhvatimo korak nego da učimo od onih koji su mukotrpnije prolazili kroz ovaj proces i budemo brži, bolji i konstruktivniji i u tom kontekstu ostavljajući sa strane naše razlike koje su ideološke ili političke”, poručila je Divjak. Pouzdaje se, kaže, u dogovor koji je postignut s predsjednikom Vlade da "nećemo pristajati na političke ucjene, nego da ćemo ovaj sustav voditi na način da bude na korist ulasku hrvatskog obrazovnog sustava i sustava znanosti u 21. stoljeće u punom pozitivnom smislu te riječi". Vezano uz njezinu najavljenu reviziju postupka izbora predsjednice ekspertne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Jasminke Buljan Culej, rekla je da će krenuti s analizom postojećih postupaka, a nakon toga će na temelju argumenata donijeti odluku o daljnjim postupcima. "Neću naprečac donositi odluke. Jedno je kada razmišljate na temelju izjava u medijima, materijala koji su dostupni. Na temelju toga možete izići na prosvjed i to je građansko pravo, ali ako kao ministrica donosite odluke, onda to ipak mora biti na temelju argumenata i potrudit ću se da to tako bude", najavila je. H

BARIŠIĆ NIJE RAZOČARAN

Pavo Barišić rekao je kako nije razočaran što je dogovoreno da će Ministarstvo znanosti pripasti HNS-u. “Uloga pojedinca je nebitna u ovakvim procesima kada je riječ o Vladi i stabilnosti", dodao je. Ne osjeća se, kaže, izdano, već počašćeno što mu je ponuđeno da ostane u Vladi na vrlo odgovornoj dužnosti ministra rada i socijalnog sustava, što je odbio jer je vezan uz resor obrazovanja.

Najčitanije iz rubrike