Novosti
NOVI SASTAV VLADE

Predstavljamo nove ministre
Objavljeno 10. lipnja, 2017.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova

Od Novačke komisije do NATO-a

Davor Božinović (HDZ) rođen je u Puli 1961. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Bivši je diplomat i ministar obrane u mandatu premijerke Jadranke Kosor. Prije demokratskih promjena, 1987. bio je savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, a 1990. je postao predsjednikom Novačke komisije u Ministarstvu obrane. Od 1994. do 2005. obnaša brojne diplomatske funkcije. Između ostaloga, bio je savjetnik u hrvatskim veleposlanstvima u Bugarskoj (1994.) i BiH (1996.). Obavljao je dužnost zamjenika načelnika i načelnika za susjedne zemlje u MVP-u u rangu ministra-savjetnika (1997.), a 1999. postaje pomoćnik ministra vanjskih poslova u rangu veleposlanika. Božinović 2000. radi kao koordinator za odnose sa SRJ u MVP-u RH u rangu veleposlanika, 2001. kao privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Beogradu, a zatim 2002. kao veleposlanik RH u Srbiji i Crnoj Gori. Stjepan Mesić 2004. je imenovao Božinovića predstojnikom svojeg ureda. Godine 2005. postaje veleposlanik RH u svojstvu šefa Misije RH pri NATO-u. E.S.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa

Karijeru počeo u privatnom uredu

Dražen Bošnjaković (HDZ) već je obnašao funkciju ministra pravosuđa u mandatu premijerke Jadranke Kosor. Rođen je u Vukovaru 1961., a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Prva radna iskustva stjecao je u stručnim službama Skupštine općine Ivanić-Grad, odakle je došao do mjesta tajnika Sisačko-moslavačke županije. Prije ulaska u politiku prethodno je radio u vlastitom odvjetničkom uredu. Prvi saborski mandat dobio je 2003., a pet godina kasnije postao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Prema imovinskoj kartici, Bošnjaković je jedan od imućnijih HDZ-ovaca. Oženjen je i otac je troje djece. Oporbeni zastupnici o Bošnjakoviću imaju dobro mišljenje, većina ih smatra da je odličan pravnik, no isto tako napominju da malo što o njemu ovisi jer HDZ nema namjeru napraviti završno pospremanje u pravosuđu. E.S.

Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja

S prosvjeda u ministarstvo

Blaženka Divjak profesorica je na Fakultetu organizacije i informatike te bivša prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu, u vrijeme drugog mandata rektora Aleksa Bjeliša (2010. - 2014.). Godine 2014. natjecala se za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu i u drugom krugu za četiri glasa izgubila od Borasa. Rođena je 1967. Divjak je 1998. godine postala doktorica prirodnih znanosti, znanstveno polje: matematika. Objavila je 50 znanstvenih radova, 30 stručnih radova, a imala je i 50 izlaganja na znanstvenim konferencijama. Autorica je sedam knjiga među kojima su dva sveučilišna udžbenika iz matematike. Ne skriva nezadovoljstvo i upozorava na dvojbene odluke Sveučilišta koje se u prvom redu tiču Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija. Štrajk i blokadu na HS-u javno je podržavala, kritizirala je novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a sudjelovala je i u burnoj javnoj raspravi o izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te u pisanju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, podržava provođenje Cjelovite kurikularne reforme i sudjelovala je u prosvjedu 1. lipnja zbog izbora nove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. E.S.

Predrag Štromar, ministar graditeljstva

U HNS ušao 1990.

Predrag Štromar rođen je 1969. u Varaždinu. Godine 1993. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a daljnje školovanje nastavio je pohađajući brojne edukacije iz područja financija, računovodstva i organizacije rada. Njegova profesionalna karijera bilježi da je 1993. krenuo u svijet rada kao referent financija - pripravnik u tvrtki Prehrana, godinu dana kasnije postao je šef financija u istoj tvrtki, a 1998. i direktor računovodstva, financija i komercijale. Od 2002. do 2005. bio je direktor varaždinskog poslovnog centra Ine industrije nafte d.d., a potom postaje zamjenik varaždinskog župana. Župan je bio od 2009. do 2017. Odlikovan je od predsjednika RH Stjepana Mesića odličjem Reda Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu i za uspješno provođenje projekta javno-privatnog partnerstva pri izgradnji škola. Član HNS-a postao je 1990. godine, a od 2016. je zamjenik predsjednika HNS-a. E.S.

Marko Pavić, ministar rada

Bliži ekologiji nego radnicima

Marko Pavić, novi ministar rada i mirovinskog sustava, u Vladu dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu. Iz njegova životopisa izdvajamo da mu interesi sežu u primijenjenu znanost, posebice energetiku, regionalni i održivi razvoj te ekologiju i zaštitu okoliša. Pavić je rođen 1979. u Zagrebu. Diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a 2004. gdje se godinu dana kasnije i zaposlio. Magistrirao je na istom odsjeku 2009. u suradnji s National Oceanography Centre (NOC) u Southamptonu gdje je i odradio svoju Chevening stipendiju 2005. na projektu vezanom uz transport ugljičnog dioksida u oceanu. Pavić je i predsjednik udruge britanskih stipendista u Hrvatskoj, Chevening Alumni Hrvatska. Pavić je bio i predsjednik Mreže mladih znanstvenika, kao i Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora Slap. Član je HDZ-a, a na mjesto državnog tajnika u Ćorićevu ministarstvu došao je na preporuku Andrije Mikulića, tadašnjeg šefa zagrebačkog HDZ-a. Nije oženjen i nema djecu. Nema ni stan, auto, ušteđevinu, dionice... E.S.