Regija
USPJEŠNI MLADI SLAVONCI

Elektrotehničari iz Miholjca
rade projekte diljem Europe
Objavljeno 12. lipnja, 2017.
Već neko vrijeme neuspješno tragaju za 30 elektrotehničara, jer poslovi se već sklapaju za iduću godinu

DONJI MIHOLJAC - Volja za rad, dobro poznavanje elektrotehnike i spremnost za neprestano učenje i napredovanje u ovoj struci jedini su uvjet za dobivanje posla u tvrtki PowerTech d.o.o. iz Donjeg Miholjca, osnovanoj u suradnji s portugalskim partnerima i trenutačno jedinoj tvrtki u Slavoniji i Baranji koja se bavi izvođenjem i kompletnim elektroničkim rješenjima za sve segmente industrije.

Prepoznat potencijal

Njezini radnici poslove obavljaju diljem Europe u nekima od najzvučnijih imena svjetske industrije kao što su Bosch, BMW, Audi, Volkswagen i drugi. I to sve u srcu Slavonije i za manje od – godinu dana nakon svog osnutka!

Glavni direktor i menadžer PowerTecha, 35-godišnji Tomislav Valjak iz Črnkovaca, po struci elektrotehničar, priča da je iza njega 13-godišnje iskustvo u području elektrotehnike u različitim tvrtkama u kojima je u svakom poslu nastojao naučiti što je moguće više. Potencijal mladog poduzetnika uskoro su prepoznali i njegovi poslovni partneri iz Portugala koji su mu prošle godine ponudili da dođe raditi za njih u Portugal. Umjesto toga, Tomislav je njima predložio drugu varijantu: da zajedno s njima u njegovu Donjem Miholjcu osnuju tvrtku u kojoj bi mogao zaposliti domaće ljude i slavonsko znanje, poduzetništvo i kreativnost na polju elektrotehnike zajednički ponude svijetu.

- Nije trebalo dugo čekati da oni pristanu i tako smo u Poduzetničkom inkubatoru Osvit u Donjem Miholjcu u rujnu prošle godine pokrenuli tvrtku u kojoj je ispočetka radilo samo nekoliko radnika. Kako smo se u vrlo kratkom vremenu dokazali kvalitetom izvođenja radova, broj zaposlenika neprestano nam je rastao, tako da danas zapošljavamo ukupno 14 radnika uglavnom elektrotehničare i elektromontere među kojima su dva inženjera.

Prosjek godina naših zaposlenika je 23 godine i posebno smo ponosni na činjenicu što oni rade s najnovijom svjetskom tehnologijom i na najsigurniji mogući način”, kaže Tomislav Valjak govoreći o poslu u kojemu i sam uživa.

Zadatak tih mladih ambicioznih ljudi, koji trenutačno vode osam projekata diljem svijeta i koji su dosad radili na najzahtjevnijim poslovima i terenima po Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i dalje, jest nadogradnja, integracija nove opreme i kompletno izvođenje novih projekata u prehrambenoj, kemijskoj i autoindustriji.

Idu na neviđeno

- To znači da naši radnici dolaze na neviđeno na potpuno nepoznat teren i njihov je zadatak u tvrtkama koje su kupile i postavile nove robote, te iste robote prema shemi spojiti, postaviti kanaliće do ormara, otkloniti eventualne nedostatke i prepreke u radu i omogućiti da nova automatizacija proizvodnje nesmetano funkcionira. Dakle, to znači da je svaki novi projekt novi izazov, jer dosad još nismo imali dva jednaka zadatka i da prilikom svakog pronalaženja rješenja za određeni sistem moramo dobro odvagati i procijeniti i na temelju toga donijeti odluku kako riješiti određeni projekt - priča Tomislav čiji djelatnici iznimno poštuju rokove poslovnih partnera pa tako po tri i pol tjedna rade, uglavnom izvan Hrvatske na terenima, a tjedan dana provode kod kuće. Zahvaljujući takvom načinu rada, za koji kaže da je najbolja reklama za njegovu tvrtku, sve su traženiji kao izvođači, krug oko njih se zatvara i samo nebo im postaje granica jer ih jedna tvrtka preporučuje drugoj.

Poslovi za tvrtku do kraja ove godine već su ugovoreni, ponude stalno stižu i sklapaju se ugovori za iduću godinu kojih bi moglo biti i trostruko više, no za mladog poduzetnika čija tvrtka bilježi godišnji promet i do tri milijuna kuna pojavio se sasvim neočekivan problem – ne može pronaći stručnu radnu snagu.

- Raspisali smo natječaj za primanje u radni odnos 30 elektrotehničara, na koji su nam se dosad javila samo njih - trojica. Ne mogu vjerovati da u nas u Slavoniji ne postoje mladi ljudi koji žele dobro plaćen posao i mogućnost napredovanja, jer držimo da je upravo ovaj sektor koji je vezan uz elektrotehniku i robotiku područje u kojemu će u budućnosti itekako trebati novi radnici - kaže Tomislav.

Lidija ANIČIĆ

partneri

BOSCH, BMW, AUDI, VOLKSWAGEN...

Za one željne znanja ima mjesta

“Trudimo se neprestano stjecati nova znanja, usavršavati se, ali i radnike obučavati da postanu tzv. PLC programeri, čije će se znanje moći primijeniti za sve vrste industrije koja ide k maksimalnoj automatizaciji”, poručuje mladi direktor Tomislav. Dodaje kako upravo u ovom vidi budućnost i mogućnost proširenja djelatnosti svoje tvrtke u kojoj će za svakog mladog obrazovanog radnika željnog novih znanja i rada uvijek biti mjesta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike