Regija
NASLIJEDILI VRUĆ KRUMPIR

Gunja je dužna više od šest milijuna kuna
Objavljeno 7. lipnja, 2017.

GUNJA

Nakon katastrofalne poplave prije tri godine, pogodila nas je nova elementarna nepogoda – dug Općine veći je od šest milijuna kuna. Ako nam hitno ne pomognu Županija i država, prijeti nam blokada računa i potpuni kolaps. Sva sredstva dospjela na račun Općine ovršit će vjerovnici, nećemo moći podmirivati ni osnove tekuće obveze, upozorava novoizabrani načelnik Gunje Anto Gutić (HDZ).

Ovrha zbog Doma

Dodaje kako ga je 30. svibnja, prilikom službene primopredaje vlasti, dočekalo vrlo neugodno iznenađenje - stanje nepodmirenih dospjelih obveza u iznosu od 5,39 milijuna kuna. A samo dva dana poslije, napominje, stiglo je još dodatnih 700 tisuća kuna koje je Općina dužna isplatiti građanima na ime povrata poreza.

- Poražavajuća je spoznaja da je unatoč svim silnim donacijama i primanjima koje smo nakon poplava dobivali sa svih strana, nakon isteka mandata bivše općinske vlasti, Gunja u toliko velikom minusu - ustvrdio je.

Pojašnjava da je najveći dug prema tvrtki Iver iz Osijeka koja je bila angažirana na gradnji Društvenog doma i knjižnice u Gunji, a dio svojih potraživanja odlučili su naplatiti ovrhom.

- Bivši načelnik žalio se na kvalitetu dijela izvedenih radova i na određene nedostatke, što je odgodilo izvršenje ovrhe i blokadu računa - pojašnjava Gutić. Dodaje da su za gradnju Doma u najvećem dijelu bila predviđena sredstva od Ine i ministarstava, ali je proračun probijen za oko 1,6 milijuna kuna zbog nepredviđenih i neplaniranih troškova gradnje i uređenja okoliša, što je, napominje, ugovorio bivši načelnik.

- Upravo taj iznos tvrtka sada potražuje od Općine, a tu su i potraživanja od tvrtki koje su obavljale nadzor i druga dugovanja koja imamo, a popis je poduži. S vlasnicima Ivera pokušao sam pronaći neko rješenje o načinu isplate duga i povlačenju ovrhe. Najviše im je smetalo što im od ožujka 2016. godine za izvedene radove nije isplaćena ni kuna i što u Općini nisu imali s kim razgovarati. I kada su im ta potraživanja počela ugrožavati redovno poslovanje, odlučili su naplatiti se ovrhom. Obratit ćemo se Ini i ministarstvu koje nam je obećalo još neka sredstva - kaže Gutić.

Komotni i rastrošni

Upozorava da je više od šest milijuna kuna duga veliko opterećenje za Gunju, čiji je izvorni proračun oko 2,5 milijuna kuna, i da ga Općina sama jednostavno nije u mogućnosti riješiti jer ima vrlo sužen manevarski prostor.

- Ako izostane pomoć Županije i ministarstava, jedino što nam preostaje bit će traženje jamstva Vlade RH za dugoročno kreditno zaduženje u iznosu od oko 6,5 milijuna kuna na rok otplate od osam ili deset godina, kako bismo se riješili tih silnih dugova. I kako bi Općina mogla normalno funkcionirati - kaže Gutić, upozorivši na nužnost drukčijeg i transparentnijeg poslovanja i odgovornog rada.

- Pronašao sam puno nepotrebnih troškova gdje se može rezati jer su se pojedinci u bivšoj vlasti ponašali vrlo komotno, rastrošno i neprimjereno uvjetima - zaključuje.

Bivši načelnik Gunje Hrvoje Lucić (Bandićeva stranka rada i solidarnosti) također nam je potvrdio da je iznos obveza Općine Gunja u vrijeme primopredaje vlasti iznosio 5,39 milijuna kuna. Pojašnjava da je u najvećem dijelu riječ o dugu za gradnju Društvenog doma te drugim projektima koju su napravljeni i koje su u Općini pripremali, primjerice za industrijsku zonu, ali ih nisu uspjeli realizirati jer su dobili odbijenice.

- Kada sam prije četiri godine preuzeo vođenje Gunje, od bivšeg načelnika naslijedio sam 2,2 milijuna kuna minusa na računu. Financijska situacija bila je jako loša. Bilo je čak dugova koji su se vukli još iz 2003. godine, ali uspjeli smo ih sve riješiti - kazao je Lucić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Za gradnju Doma u najvećem dijelu bila su predviđena sredstva od Ine i ministarstava

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike