Novosti
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bujanec kriv zbog klevetanja Ostojića
Objavljeno 5. lipnja, 2017.

Velimir Bujanec, voditelj i urednik TV emisije “Bujica”, nepravomoćno je osuđen platiti 45 dnevnih dohodaka, odnosno 22.500 kuna, zbog uvreda i klevete na račun bivšeg ministra Ministarstva unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Uz to mora platiti i 14.500 kuna sudskih troškova.

- Osuđuje ga se na 45 dnevnih iznosa, što je za njega 500 kuna po danu jer je naveo da ima plaću 15.000 kuna – objasnio je sudac Ivan Sajter.

Podsjetimo, Ranko Ostojić tužio je Bujanca zbog više izjava u emisiji koja se emitirala, između ostalog, i na Osječkoj televiziji, 25. studenoga prošle godine. Prva izjava zbog koje će se Bujanec naći na osječkom sudu glasi: “Nakon laži koje je javno iznio beskrupulozni ministar Ostoja Ranković sveta dužnost je danas u 'Bujici' demantirati ga.” Potom Ostojić u tužbi navodi da je Bujanec narušio njegov ugled sljedećom izjavom: “Prilog kolegice Lorene Šafarić govori o smrti Darka Pajičića, on zapravo demaskira neke videouratke koje je Ostoja pustio preko sebi bliskog RTL-a i još nekih medija.” U istoj emisiji urednik i voditelj pustio je prilog u kojem je gostovao Zdravko Tomac i pri tome na gotovo osam minuta pronio izjavu: “Uzrok zla: Ranko Ostojić i Zoran Milanović, jer njih dva jedini odlučuju bez ikakve političke konrole...”

Cijelo suđenje pretvorilo se u dokazivanje tko je kriv za smrt hrvatskog branitelja Darka Pajičića, koji je ozlijeđen pri pokušaju razbijanja ćirilične ploče ispred Policijske postaje Vukovar u studenom 2013. Na suđenju za klevetu čak je predočen obdukcijski nalaz pokojnog Pajičića, iz kojeg proizlazi da je u trenutku smrti imao 3,07 promila alkohola u krvi te da je preminuo zbog udarca glavom u tvrdu podlogu nakon pada sa stolice u ugostiteljskom objektu.

- Sudu je dobro poznata nemjeriva uloga novinara u slobodnom i demokratskom društvu, i to je i Ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo. Ali to što je netko novinar ne znači da ne treba poštovati tuđu čast i ugled. Nedvojbeno je riječ o kleveti, jer je svjesno iznio neistinu – kazao je, između ostaloga, obrazlažući presudu, sudac Ivan Sajter. Kao otegotna okolnost pri izricanju presude Bujancu je uzeto u obzir što je već dva puta osuđivan.S.Lacić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike