Crna kronika
ŽALBA MU JE ODBIJENA

Iako je ubio dva muškarca, želi se braniti sa slobode
Objavljeno 2. lipnja, 2017.
Tridesetgodišnji Milan Mitrović optužen je za ubojstvo dviju osoba u listopadu prošle godine u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD - Milan Mitrović (30), koji je optužen da je u listopadu prošle godine ubio dvoje ljudi u Slavonskom Brodu, žalio se Vrhovnom sudu zbog boravka u istražnom zatvoru. No Mitrović u pritvoru ostaje jer Vrhovni sud smatra da je Županijski sud u Slavonskom Brodu pravilno odlučio.

Optužnicom se Mitrovića tereti da je 21. ili 22. listopada prošle godine, kako bi mu uzeo novac od socijalne pomoći, ubio Marinka Tomića (49) u brodskoj Ulici Vatroslava Lisinskog. Potom je 24. listopada otišao do kuće Luke Ćosića (80) u Reljkovićevoj ulici, za kojeg je znao da ima novca. Njega je izbo 47 puta. Na sudu je Mitrović izjavio da se ne osjeća krivim.

Mitroviću je određeno da će sud svaka dva mjeseca, do izricanja nepravomoćne presude, odlučivati hoće li u istražnom zatvoru ostati ili ne. Optuženi se, preko odvjetnika po službenoj dužnosti, žalio “zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitnih povreda kaznenog postupka i pogrešne primjene kaznenog zakona”, predlažući Vrhovnom sudu da se rješenje ukine i da ga se pusti iz zatvora.

Vrhovni sud u svom rješenju navodi da je prvostupanjski sud za daljnju primjenu istražnog zatvora dao jasne, određene i dostatne razloge, navodeći da je Županijski sud u Slavonoskom Brodu jasno naveo da osnovana sumnja proizlazi iz potvrđene optužnice i njoj priloženim dokazima, što je dovoljno obrazloženje za odluku o istražnom zavoru.

Mitrović je u žalbi tvrdio da nema opasnosti od ponavljanja djela, te da nema nikakvih dokaza da je ubojstva počinio.

- Protivno ovakvim žalbenim navodima osnovana je sumnja dovoljna kao opća zakonska pretpostavka o primjeni istražnog zatvora protiv optuženika... Prvostupanjski sud pravilno je utvrdio da postojanje konkretne i razborito predvidljive opasnosti od ponavljanja djela na strani optuženika proizlazi ponajprije iz njegove dosadašnje osuđivanosti, i to pretežito zbog kaznenih djela imovinskog karaktera - naveo je u rješenju Vrhovni sud koji dodaje da je to posebice istaknuto jer mu se sada sudi za ubojstva iz koristoljublja. Osim toga, prema izvatku iz prekršajne evidencije, u više je navrata osuđivan zbog prekršaja protiv javnog reda i mira te zbog nasilja u obitelji.

- Navedeno upućuje na zaključak da ranija osuđivanost nije utjecala na optuženika da svoje ponašanje uskladi s pravnim poretkom s obzirom na to da je njegovo kriminalno postupanje progrediralo jer mu se sada na teret stavljaju mnogo teža kaznena djela - stoji u rješenju drugostupanjskog suda.

Sandra LACIĆ
NEMA BLAŽIH MJERA

Drugostupanjski sud u svom rješenju navodi i da iz nalaza i mišljenja psihijatra proizlazi da Mitrovića, između ostaloga, karaktarizira manjak odgovornosti i nepoštovanje socijalnih normi, ima niski prag za očitovanje agresije, uključujući i nasilje, nepostojanje osjećaja krivnje idr.

- Imajući na umu brojnost, kvalitetu i značaj razloga, koji prema ocjeni ovog suda opravdavaju daljnje produženje istražnog zatvora protiv optuženika radi otklanjanja opasnosti od ponavljanja djela, ista se svrha za sada ne bi mogla ostvariti nekom od blažih mjera, što je valjano obrazložio i utvrdio i prvostupanjski sud - kaže Vrhovni sud. Suđenje Milanu Mitroviću nastavlja se 19. lipnja.

nasilan

MITROVIĆ JE OTPRIJE POZNAT POLICIJI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike