Dome slatki dome
SADNJA POVRĆA NA BALKONU

Povrtnjak može i na prozoru
Objavljeno 1. lipnja, 2017.

Vezani članci

NA PROZORU

Začini u posudama

Ako imate samo malo veću terasu ili balkon, ili čak samo prozor s nešto širom prozorskom daskom, moći ćete ispuniti svoju želju i imati svoj mali vrt u manjim ili većim sanducima ili cvjetnim loncima.

Povrtne biljke u njima ne samo da će biti korisne već njihovo zeleno lišće i plodovi raznih oblika i boja mogu djelovati dekorativno i vaš će vrt na balkonu ili terasi, ako ga pravilno njegujete, biti jednako tako lijep kao da ste u njemu zasadili neko ukrasno bilje. Što to možete saditi na terasi i balkonu?

Rajčice i paprike u posudama

Ako imate terasu koja je veći dio dana izložena suncu, možete na njoj u dovoljno duboke i široke posude posaditi pokoju rajčicu ili papriku. No, želite li da vam rajčica i paprika dobro rode, morate, ponajprije posude u koje ćete ih posaditi napuniti rahlom, hranjivom zemljom. Naime, tlo za te kulture mora biti obilno pognojeno dobrim kompostom ili stajskim gnojem. Vašu rajčicu na terasi ili balkonu možete vezati uz štap ili ogradu balkona ili je, pak, vezati tako da se penje uz špagu ili žicu. Rajčica je samooplodna, pa joj ne treba oprašivač, odnosno rajčica druge sorte, već na terasu možete posaditi samo jednu rajčicu - i dobit ćete plod. Rajčica nikad ne smije biti žedna. Zalijevajte je svake večeri odstajalom vodom, ali ne po lišću, da se na njega ne bi naselile gljivice, odnosno da se ne bi stvorili uvjeti za razvoj bolesti.

Paprika, kao i rajčica, traži vrlo plodno, dobro pognojeno, ali još nešto lakše tlo s malo više pijeska. I njoj treba dosta vlage. Ako su balkon ili terasa cijeli dan izloženi jakom suncu, potrebno je iznad biljaka postaviti gustu pomičnu mrežu da plodovi ne bi dobili opekline od sunca.

Kelj u polusjeni

U plodnu i također dobro gnojenu zemlju u većim posudama na terasi možete posaditi i neke vrste kelja. Kelj nije ljubitelj jakog sunca tijekom cijeloga dana, pa ga možete saditi na terase koje su dio dana u polusjeni. Dobro podnosi hladnoću, pa ga možete ostaviti na terasi i zimi te obirati njegovo svježe lišće. Želite li ponekad ubrati svježu salatu iz vlastitog "vrta", možete u sandučiće posijati salatu za rezanje ili onu čije vanjske listove također možete trgati, što potiče rast novih listova iz sredine. Na nešto većoj terasi, također u vrlo dobro pognojenu zemlju, u dovoljno veliku posudu možete posaditi i patišon bundevu. Isto tako u veće posude možete posaditi i neku od bundeva manjih plodova koje puštaju duge vriježe. One trebaju potporanj, pa od njih možete formirati lijepu sjenicu koja će vas ljeti na terasi štititi od sunca. I one traže vrlo bogatu, dobro pognojenu zemlju i mnogo vlage, pa ih ljeti ne smijete zaboraviti zalijevati. J.Kn.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike