Osijek
PRIRODNA KUPALIŠTA OSTAJU “NESLUŽBENA”

Kupači u rijekama i bajerima i ovog ljeta prepušteni sami sebi
Objavljeno 29. svibnja, 2017.
Lokalne zajednice ne žele proglasiti kupališta jer im to nameće obveze

Prije početka kupališne sezone na istoku Hrvatske Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obavio je prvo uzorkovanje u sklopu programa kontrole zdravstvene ispravnosti vode na 12 prirodnih kupališta koja, iako su u ljetnoj špici domaćini tisućama građana, službeno i dalje ne postoje!

Naime, u iščekivanju rezultata iz ZZJZ-a poručuju: na području Osječko-baranjske županije lokalne zajednice i dalje odbijaju tradicionalna prirodna kupališta službeno proglasiti kupalištima te se, u skladu s tim, za njih odgovarajuće pobrinuti.

- Od 12 lokacija na kojima obavljamo uzorkovanje vode ni jedna nije službeno proglašena kupalištem. Lokalne zajednice kojima pripadaju ne žele to učiniti jer su onda u obvezi baviti se njima, odnosno osigurati kupačima na tim lokacijama spasilačku službu, popratne objekte poput sanitarnog čvora i platiti redovite kontrole kvalitete vode. No, zbog sigurnosti građana kontrolu kvalitete vode ipak plaća Grad Osijek za pet lokacija na području grada i Općina Bizovac za jednu lokaciju na svome području. Ostale lokalne zajednice na svojim kupalištima ne brinu se o kontroli kvalitete vode. No, zbog sigurnosti velikog broja građana, Zavod ipak uzorkuje vodu i na tim lokacijama - objašnjava Vera Santo, voditeljica Odjela za ispitivanje vode i zraka županijskog ZZJZ-a.

Iz Grada Osijeka potvrđuju kako Osijek nema ni jedno službeno prirodno kupalište. Razlog - nemogućnost ispunjenja Uredbe o kupalištima.

- Kada bismo prirodne lokacije na kojima se kupaju građani proglasili kupalištima, morali bismo se upustiti u izgradnju čitave infrastrukture koja prema propisima uz “gradska kupališta” mora postojati. To je na nekim lokacijama, s obzirom na to da su uz rijeku, čak i nemoguće trajno napraviti - objašnjava Romano Kristić, pročelnik za zdravstvo Grada Osijeka.

Sličnog su razmišljanja, neslužbeno doznajemo, i čelnici manjih sredina u okolici Osijeka u kojima se nalaze popularna prirodna kupališta. Uz dodatak, za kupališnu infrastrukturu i troškove kontroliranja kvalitete vode - nema novca.

Ivana SOLAR
OSAM UZORKOVANJA NA 12 LOKACIJA

Zavod za javno zdravstvo ove će godine uzimati uzorke vode na 12 lokacija. U Osijeku na bajeru Jug 2, Našičkom bajeru, dravskom dijelu “Kopike”, te uz Dravu na “Želji” i “Pampasu”, na prirodnom kupalištu u Bizovcu, u Baranji na Đoli i u Topolju, na kupalištima Borovik, Lapovac i Bistrinci, te na Zelenom otoku u Batini. Na svakoj će se lokaciji uzorci vode uzimati osam puta, u prosjeku svakih 15 dana kroz kupališnu sezonu, od 15. svibnja do 15. rujna. Rezultate će analize vode ZZJZ objavljivati na svojoj internetskoj stranica, a u slučaju rezultata opasnih za zdravlje kupača i dodatno, preko medija.

Županijski HZZJ kontrolu, dijelom, obavlja na svoj trošak

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike