Kultura
NAGRADA PREDSTAVI “PLUĆA” U BANJOJ LUCI

Jadranki Đokić nagrada na 20. teatarfestu
Objavljeno 25. svibnja, 2017.

Ocjenjivački sud 20. teatarfesta “Petar Kočić” u Banjoj Luci dodijelio je nagradu za najbolju žensku ulogu Jadranki Đokić za ulogu Žene u predstavi “Pluća” u režiji Aide Bukvić. Predstava je nastala u koprodukciji Teatra EXIT i Gradskog kazališta Sisak. U obrazloženju žirija stoji da je Jadranka Đokić tragikomičnim sredstvima donijela nijansirani lik suvremene žene u rasponu od nesigurne moderne djevojke do usamljene starice. Predstava je već ranije nagrađena na 9. festivalu regionalnih kazališta Prolog, za najbolju predstavu u cjelini prema ocjeni publike.

Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art-filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednog popodneva On „predloži dijete“. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, doista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno.

“Pluća” su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskosti, u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku na pravom mjestu kada se ipak dogodi Život... Ovu će predstavu osječka publika imati prigodu besplatno pogledati u sklopu Osječkoga ljeta kulture. N.Vekić

Možda ste propustili...

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE DOMOLJUBNE STIHOVE

Najbolji Ante Ćurić iz Bjelovara

Najčitanije iz rubrike