Novosti
MINISTAR FINANCIJA

Preporuke EK su u programu reformi
Objavljeno 25. svibnja, 2017.

Vezani članci

PREKOMJERNI DEFICIT

EK: Hrvatske financije na putu su oporavka

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je ocijenio da je preporuka Europske komisije o izlasku Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka siguran pokazatelj da je zemlja na dobrome putu, a da su njene preporuke već velikim dijelom uvrštene u Nacionalni program reformi.

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog", Marić je izjavio da su u godinu i pol dana zadnje dvije vlade uspjele proračunski deficit značajno smanjiti na manje od petine deficita iz 2013. i 2014. godine, dakle na 2,7 milijardi kuna ili 0,8 posto BDP-a, čime su ne samo ispunjeni kriteriji EK nego i mnogo bolje od toga. Naveo je i da je prvi put smanjen javni dug, nominalno i u postotku od BDP-a. "To su bili dovoljni razlozi da Europska komisija krene s ovom preporukom. Odluka Vijeća očekuje se tijekom šestog mjeseca. Naravno, očekujemo da će sve biti u redu", istaknuo je Marić te dodao da je to dobar signal i međunarodnoj i domaćoj investicijskoj, financijskoj i poslovnoj zajednici te siguran pokazatelj da je Hrvatska na dobrome putu. EK je u ponedjeljak preporučila izlazak Hrvatske iz EDP-a na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, a nakon što je prošle godine zabilježen pad i proračunskog deficita i javnog duga.

"Kad gledamo cijeli set preporuka, mogu reći da se u velikoj većini njih slažemo, ne samo zato što želimo imati dobar odnos s EK-om, nego smo u nacionalnom programu reformi gro tih preporuka prepoznali", izjavio je ministar.H