Osijek
SUSJEDI RESTORANA PROSVJEDUJU, SUVLASNIK OBJAŠNJAVA:

Kante sa smećem sedam dana držimo na ulici zato što nemamo pomoćne prostorije
Objavljeno 24. svibnja, 2017.

Iako je prema Odluci o komunalnom redu Grada Osijeka, i to članku 117., zabranjeno držanje kanti za komunalni otpad na javnim površinama, osim danima kada se odvozi smeće, čitatelji Glasa Slavonije upozorili su kako to nije slučaj kod restorana brze hrane Hokus Okus u Ulici Hrvatske Republike.

Naime, ovaj restoran svoje kante, zelene i plave, drži na javnoj površini ispred tog objekta svih sedam dana u tjednu, a zbog čega su već dobili i upozorenje komunalnog redara grada Osijeka. Sam suvlasnik restorana priznaje nam kako je svjestan ovog problema i kaže kako ih je o svemu već upozorio i komunalni redar.

- Znamo da su kante problem. Dobili smo upozorenje te nalog da hitno riješimo ovaj problem. No mi trenutačno nemamo nikakvu pomoćnu prostoriju u kojoj bismo držali kante, a naravno da ih ne možemo držati u restoranu. Trenutačno pregovaramo s vlasnikom ovog poslovnog prostora da nam iznajmi i pomoćnu prostoriju u dvorištu. No također postavljamo i pitanje kako je to uređeno Odlukom o komunalnom redu da se kontejneri obujma većeg od 120 litara mogu držati na javnoj površini 24 sata sedam dana u tjednu, a manje kante ne. Ne smrdi li i kontejner isto tako ili je problem u tome što se za kantu plaća 200 kuna, a za kontejner 1000 kuna? Tako primjerice ispred Državnog odvjetništva sedam dana stoji kontejner koji jednako tako smrdi, ali sada je problem moja mala kanta. To je apsurd - upozorava suvlasnik fast fooda Hokus Okus.

No, Stevo Anetić iz Unikoma napominje kako Unikom već duže vrijeme provodi akciju zamjene kontejnera za kante i kako je intencija Grada i Unikoma za nekoliko godina potpuno maknuti kontejnere s ulica.

- To je veliki posao i mi smo do sada maknuli kontejnere s cijelog Sjenjaka, Vijenca Ivana Meštrovića, Vijenca Murse te iz još nekih naselja. Kontejneri će uskoro nestati s osječkih ulica. Inače, vlasnik spomenutog restorana svoj bi problem možda mogao riješiti i odlaganjem u PVC vreće, a moguće je i savjetovanje s nama. Stoga su mu vrata Unikoma otvorena da vidimo možemo li njegov problem zajedno riješiti - napominje Anetić. N. Z. Eberhard

ČLANAK 117. ODLUKE O KOMUNALNOM REDU GRADA OSIJEKA

“Korisnici usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada u pravilu posude za odlaganje komunalnog otpada smještaju u svoje objekte ili druge prostore u svom vlasništvu. Posudu za odlaganje komunalnog otpada obujma većeg od 120 litara iznimno mogu temeljem rješenja koje izdaje gradsko upravno tijelo nadležno za komunalne poslove smjestiti na javnoj površini samo građani koji stanuju u višestambenim objektima i fizičke osobe koje djelatnost obavljaju samostalnim radom.”

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike