Mozaik
V. RIMSKI DANI 26. I 27. SVIBNJA

Vinkovci će pokazati bogato
nasljeđe iz rimskoga vremena
Objavljeno 19. svibnja, 2017.

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović, Turistička zajednica grada Vinkovaca uz podršku Gradskog muzeja Vinkovci, Grada Vinkovaca i tvrtke Promo Cibalae organizira V. Rimske dane u Vinkovcima 26. i 27. svibnja 2017. Tom prigodom održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Martina Matković, direktorica TZ Vinkovci, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić te kustos Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić. Cilj manifestacije je uključiti što više posjetitelja u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice, prikaz života Rimljana, igrokaze i sl., prezentirati Vinkovce kao grad bogatog nasljeđa iz rimskoga vremena koji danas, kroz ovakva događanja, također privlači posjetitelje svih dobi. Da ova manifestacija ima zaista mnogo potencijala govori i potpora Grada Vinkovaca, kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Ivan Bosančić, rekavši da je ovo manifestacija koja je za kratko vrijeme svoga postojanja postala prepoznata široj javnosti te da, uz Vinkovačke jeseni, predstavlja okosnicu turističke ponude grada Vinkovaca. Kustos Gradskog muzej Hrvoje Vulić istaknuo je kako je naziv “Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres!” (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Bar tri!) vezan za pobunu Batona (Batona Breučkog i Batona Deziderijatskog). Naime, u jednom trenutku bile su potrebne snage tri Cezara (Tiberije i Germanik su i osobno sudjelovali, a August je bio vrlo angažiran iako iz daljine). Pobuna bi se vjerojatno i dalje nastavila da se 7. i 8. godine nije dogodila suša u kombinaciji s vrlo jakim zimama, uz rimsku politiku spaljene zemlje koja je prisilila panonska plemena na predaju.

Jubilarni Rimski dani obiluju različitim igraonicama za djecu koje vode volonteri Društva Naša djeca Vinkovci. Za sve dobi pripremljene su keramičarske te cirkuske radionice. Posjetitelji će moći kušati craft piva, kupiti predmet za uspomenu na rimskom sajmu, a djeca 5. razreda vinkovačkih osnovnih škola, uz jednu gostujuću ekipu iz Vukovara, pokazat će svoje znanje o Rimskom Carstvu i Cibalama na Olimpijadi znanja. Ekskluzivno će se moći obići lokalitet Kamenica. Naime, svi koji se prijave na vrijeme, a pratiti treba facebook-stranicu Turističke zajednice grada Vinkovaca budući da je broj mjesta ograničen, prvi će put moći vidjeti lokalitet koji ima izuzetnu važnost kao mjesto mučeničke smrti sv. Poliona. Profesorice i učenici Gimnazije M. A. Reljkovića pripremili su radionice “Latinski naš svagdašnji” i “U svijetu mitova” u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci.

Novost ovogodišnjih Rimskih dana jesu, uz već poznatu i rado viđenu Dioklecijanovu legiju, gosti iz Trsta: Kelti i Rimljani. Oni će u svojim nastambama/taborima koji će biti podignuti u velikom parku boraviti cijeli dan i pokazivati zainteresiranima kako su živjeli i čime su se bavili Kelti odnosno Rimljani. U večernjem programu prezentirat će se u svečanom defileu 26., a kroz veliku bitku i 27. svibnja, u programu čiji scenarij i režiju potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK-a Osijek. Neizostavne su borbe gladijatora u kojima sudjeluju i vinkovački borci, a borit će se i legionari Dioklecijanove legije. Sva događanja odvijaju se na pješačkoj zoni, odnosno u velikom parku. U slučaju kiše cijeli program prebacit će se u sportsku dvoranu osnovnih škola Ivan Goran Kovačić i Josip Kozarac. M.Kokaj

VINO I DELICIJE

Večer uoči V. Rimskih dana Iločki podrumi pripremaju degustaciju svojih vina na “Rimskoj večeri vina” u cafe-baru Šinobus u 20 sati. Od 21. do 28. svibnja u hotelu Admiral mogu se kušati rimske delicije, baš kao i u hotelu Villa Lenije koji još nudi, u dane trajanja manifestacije, zanimljiv spa program.

KONCERTNI PROGRAM

Nakon programa otvorenja u petak te osvajanja Panonije u subotu slijede koncerti: Masne flake, Brune i +40 te Patrick Walker Trija. Napominjemo kako su svi sadržaji besplatni za sve posjetitelje.

Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

Najčitanije iz rubrike