Novosti
PRIJETI I HRVATSKOJ

Globalni hakerski napad se nastavlja
Objavljeno 14. svibnja, 2017.

I dalje se ne zna tko stoji iza ucjena računalnim softverom koji je poremetio kompjutorske sustave tvrtki i javnih ustanova diljem svijeta. Strahuje se da bi moglo doći do još jednog globalnog udara hakera. Britanski sigurnosni stručnjaci iz 'MalwareTecha' strahuju da bi se to moglo dogoditi već u ponedjeljak, piše BBC.

Globalni kibernetički napad u petak pogodio je više od 200.000 žrtava u najmanje 150 zemalja. Globalni dosezi su nezapamćeni", rekao je direktor Europola Rob Wainwright. "U ovom trenutku suočeni smo s eskalirajućom prijetnjom. Brojke rastu, bojim se da će nastaviti rasti kada se ljudi u ponedjeljak ujutro vrate na posao i upale računala", dodao je.

Oporavio se britanski zdravstveni sustav koji je bio najteže pogođen jednim od najvećih kibernetičkih napada u povijesti. Štetni softver blokira pristup računalnom sustavu, a zatim traži novac kako bi ga odblokirao - 300 dolara u digitalnoj valuti - bitcoinu. Stručnjaci su prijetnju uspjeli suzbiti, a Microsoft je objavio da pušta automatske dogradnje Windowsa kako bi zaštitio klijente.

Samoreplicirajući računalni virus pod nazivom Wannacry proširio se i na području Hrvatske. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su tijekom subote evidentirali određene smetnje u internetskom sustavu, zbog čega su stručne službe u sustavu reagirale i otklanjaju smetnje. Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova pritom nije bio ugrožen, kažu, i normalno funkcionira.

MUP je objavio priopćenje o globalnom hakerskom napadu. Ne navode tko je među mogućim žrtvama u Hrvatskoj, ali su objavili upute kako se zaštititi.V.T.

Možda ste propustili...

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa

Najčitanije iz rubrike