Osijek
DENTOLOGIX - NAJBOLJI STARTUP U HRVATSKOJ

Osječki se dvojac natječe za
ulaganje teško milijun dolara
Objavljeno 15. svibnja, 2017.

Osječki dvojac koji čine programer Dario Pozder i zubni tehničar Josip Crnjac, sa svojom su tvrtkom Dentologix prije nekoliko dana prvi put istupili u javnost i odmah pokorili konkurenciju te odnijeli prvo mjesto na Seedstars World globalnom natjecanju za startup tvrtke u razvoju. Natjecanje je održano u Dubrovniku, gdje je između šest odabranih startupova, Dentologix sa svojim softverom namijenenim zubnim tehničarima i doktorima dentalne medicine ponudio najbolje rješenje. Pobjedom su se Osječani plasirali na Seedstars Summit, koji će se održati u Švicarskoj 2018. godine, gdje će imati priliku natjecati se za nagradu od milijun dolara ulaganja u njihovu tvrtku.

Drugo je mjesto odnio također osječki startup - Pointers, što opet pokazuje koliko je naša regija kroz trud i rad Osijek Software Cityja i institucija jača od, primjerice, Zagreba.

U čemu je kvaka?

Dentologix je B2B tržišno mjesto za usluge zubarske tehnike pogonjen snažnim CRM softverom. Pruža kontrolu proizvodnog procesa i naručivanja protetičkog proizvoda dislociranim timovima na novi, inovativni način. Pozder i Crnjac osnovali su Dentologix u siječnju 2017. godine, dok se sama ideja rodila prije godinu dana. Sve je počelo kada je Pozderu, programeru s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji poslovanja poliklinika i programiranju rješenja u medicini, pristupio Crnjac s prijedlogom da riješe problem koji je on imao u laboratoriju.

- Taj je problem bio komunikacijski, a temelji se na tomu da zube koje doktori ugrađuju pacijentima ne proizvode oni sami, nego ih proizvode zubni tehničari. Cjelokupan proizvodni proces zubne protetike vrlo je kompliciran i zahtjevan, a doktori i tehničari u tom procesu moraju razmijeniti veliku količinu podataka te često dolazi do pogreške u komunikaciji – upozorava Pozder.

Objasnio nam je da su prvih šest mjeseci radili na softveru koji bi riješio taj komunikacijski problem. Polovinom 2016. godine došli su do tog rješenja i svog prvog velikog klijenta. Nešto kasnije, uspoređujući cijene izrade protetike u Hrvatskoj i inozemstvu, odlučili su napraviti kvalitetnu tržišnu verziju koja je skalabilna te oko nje omotati tržište.

Utjecaj na tržište

- To znači da će u budućnosti zubari iz, primjerice, Norveške ili Ujedinjenog Kraljevstva, moći naručivati zube iz Hrvatske – kaže Pozderac te naglašava da očekuju kako će ovaj softver napraviti velike promjene na svjetskom tržištu, kao što je to napravio Uber prije nekoliko godina.

- Cijene ovakve zdravstvene usluge strmoglavo će pasti zbog toga što će se čitavo poslovanje u ovom sektoru pojednostaviti – objašnjava Pozder te ističe da je riječ o pravoj inovaciji koja će uvesti velike promjene i koja se da unovčiti u velikim razmjerima.

Upravo zbog tih razloga mnogi im predviđaju svijetlu budućnost za koju, kaže, već imaju planove za sljedećih pet do deset godina razvoja. Otkrio nam je da su se on i njegov partner Crnjac dan prije nego što su se prijavili za natjecanje u Dubrovniku, prijavili i na natjecanje InfoShare u Gdanjsku u Poljskoj, najveći festival u centralnoj europskoj regiji u IT sektoru i novim medijima. Među 250 startup tvrtki, već sada se nalaze u 20 polufinalista tog medicinskog hackatona koji će se održati od 16. do 18. svibnja. Ondje će se natjecati za glavnu nagradu u iznosu od 140.000 kuna koja odlazi izravno natjecateljima, ali imat će i jedinstvenu priliku privući neke od 5000 okupljenih investitora za ulaganje u njihovu tvrtku. J. Pejaković

INVESTITORI SE VEĆ RASPITUJU

U samo nekoliko mjeseci postojanja tvrtke, Dentologix je osvojio titulu najboljeg startupa u Hrvatskoj, ušao u polufinale prestižnog natjecanja u Poljskoj te već dobio upite investitora iz Hrvatske, ali i iz Silicijske doline.

Dentologix je osmislio revolucionarni softver koji će olakšati proces proizvodnje protetičkog proizvoda

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike