Osijek
DRUGI OSIJEK CRAFT BEER FESTIVAL

Još jedna uspješna pivska gozba uz dobru vibru u krcatoj Sunčanoj ulici
Objavljeno 7. svibnja, 2017.

Sunčanu ulicu u subotu je probudio 2. Osijek Craft Beer Festival, koji organiziraju Kušaonica piva Gajba, Grad Osijek i TZ grada Osijeka. Taj dan ulica se preobrazila u pravu urbanu pivsku oazu koju je tijekom dana i noći posjetilo više od 2000 ljudi.

Još su jednom pivoljupci iz Osijeka i gosti došli na svoje. Sa sobom su ponijeli dobro raspoloženje i napravili fantastičnu atmosferu u festivalskom duhu. U Osijeku, gradu s višestoljetnom pivarskom tradicijom, ovaj festival pokazao se kao pun pogodak. Zadovoljstvo nije mogao skriti ni Tibor Kainz, vlasnik Kušaonice piva Gajba i glavni čovjek koji stoji iza festivala.

- Festival je napravio nešto što sam želio već dugi niz godina - da dovučem ljude u Sunčanu ulicu i prezentiram im domaću craft scenu. Ove godine doveli smo tri četvrtine hrvatske craft scene, ali i goste iz susjednih država. Drago mi je što se ostvarilo sve što sam zamislio, gosti i pivari su zadovoljni, a ja sam ponosan. A i vrijeme nas je poslužilo, dobili smo sunce u Sunčanoj – zaključuje Kainz.

U velikom izboru više od 50 vrsta odnosno stilova piva, koji je ponudilo više od 20 craft pivara, svatko je mogao pronaći pivo baš po svom ukusu. Da je bilo tako svjedoči i brojka od oko 8000 litara prodanog piva. Gotovo svi pivari prodali su sve pripremljeno pivo netom prije završetka programa. Većina je njih hobi pretvorila u posao, u koji su se upustili isključivo iz ljubavi prema pivu. Točenjem prvog piva točno u podne gradonačelnik Ivan Vrkić otvorio je festival, a program je trajao sve do poslije ponoći. Ulaznica je ove godine bila festivalska čaša za 20 kuna, koja je posjetiteljima ostala kao suvenir. Uz piva, guštalo se i u hrani koja se izvrsno s njima sljubljuje. Tako su tijekom dana mnogi uživali u pivskom ručku uz roštilj-kobasice i burgere, festivalskom pivskom gulašu na baranjski, a bilo je tu i slastičarskih delicija. Tijekom dana udruga Panonski pivarski sindikat održala je Homebrew radionicu - školu kuhanja piva, na kojoj su svi zainteresirani imali priliku saznati sve o procesu kuhanja te se možda i odvažiti na takav pothvat kod kuće. Kasnije su pivari predstavili craft scenu predavanjem “Tko o čemu / Pivari o pivu”. Osim u otvorenom dijelu festivala, u Gajbi se točilo i prodavalo 150 vrsta hrvatskih i internacionalnih craft piva. Za dobru zabavu na festivalu tijekom dana pobrinuli su se DJ Sheepatz i Cupo, a u večernjim satima atmosferu su dodatno zagrijali poznati osječki rock-bendovi Kit Karson i The Red Roosters. Sudeći prema viđenom, možemo reći da je craft scena u našoj maloj Hrvatskoj iz dana u dan sve veća, da je Osijek Craft Beer Festival i ovaj put ispunio sva očekivanja pivoljubaca i pivara te da će zasigurno prerasti u tradicionalni osječki pivski festival.

Jasenka PEJAKOVIĆ

20

craft pivara iz Hrvatske i inozemstva sudjelovalo je na Craf Beer Festivalu

50

vrsta odnosno stilova piva moglo je kušati više od 2000 posjetitelja

8000

litara piva popijeno je tijekom održavanja festivala u Sunčanoj ulici

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike