Novosti
KREŠIMIR MACAN, KOMUNIKACIJSKI STRUČNJAK I POLITIČKI ANALITIČAR

Most sve čini zbog lokalnih izbora, a Andrej Plenković je pokazao da je lider
Objavljeno 6. svibnja, 2017.
Most se sada ponaša kao žena ili muškarac koji su izišli iz loše veze i o bivšem partneru pričaju sve najgore, smatra Krešimir Macan

Što se događa iza kulisa i koji su pravi razlozi drugog “raspada braka” koalicije HDZ-a i Mosta, za Glas Slavonije detaljno je razložio i analizirao komunikacijski stručnjak i politički analitičar Krešimir Macan. Naglašava kako je naglo otvaranje očiju koje se dogodilo Mostu prije svega inscenirano zbog lokalnih izbora, zbog toga što predizborne ankete i statistike nisu išle u prilog Mostovim kandidatima.

- Most se sada ponaša kao žena ili muškarac koji su izišli iz loše veze i o bivšem partneru pričaju sve najgore. Znate, onda mi svi takvu osobu čudno gledamo i pitamo se: “Pa nisi li ti ipak nešto bio kriv da je ta veza propala?” Naime, sada prema Mostu, ništa nije valjalo u toj koaliciji. No zapravo je to lukava priča, koja ima samo jedan zadatak, a to je bolje se plasirati za lokalne izbore. Nakon ove drame ispada da Most ima čist obraz, jer su oni protiv kriminala, koji, eto, “podržava i brani HDZ”. Naime, sve je krenulo kada su Mostovi ministri počeli vikati da treba sankcionirati odgovorne za Agrokor, a za takvo što valjda prvo treba napraviti istragu da se vidi tko je uopće kriv. “Lex Agrokor” pomogao je da se radnicima isplate plaće i da se situacija s Agrokorom stabilizira, ali, s druge strane, Most tvrdi da se time štiti kriminal. Postavlja se pitanje znaju li Petrov i Grmoja nešto što mi ne znamo. Znači, oni su namjerno trčali s takvim izjavama, da bi dobro poentirali. Da je uistinu sve u svrhu predizborne kampanje, jasno je kada vidimo da sada sve izjave daju Miro Bulj i Nikola Grmoja, a obojica su Mostovi kandidati za župane - objašnjava Macan.

Ovaj analitičar uvjeren je da je Most poslao poruku koju je želio poslati, a to je da HDZ nema većinu i kako sve radi da zaštiti kriminal u Agrokoru.

- HDZ nije u tolikoj mjeri svojim porukama mogao pratiti populizam Mosta. S druge strane, Plenković je odnio pobjedu na način što je Marić ostao, Petrov odstupio i sada je postavljen Jandroković za predsjednika Sabora. On je svojim ponašanjem definitivno pokazao da je lider i da ima sposobnost, u što su mnogi sumnjali - kaže Macan. N.Z.Eberhard

SDP JE DOSTA IZGUBLJEN

Smatra kako će biti zanimljivo vidjeti hoće li Most s pomoću ove krize uistinu poentirati na lokalnim izborima, ali i gdje će se pozicionirati na sceni i hoće li otići još desno, jer je to smjer u kojem je krenuo. “HDZ-ove birače sigurno neće odvući, ali pitanje je kome će Most uzeti birače. HNS i IDS jasno su se pozicionirali, ali je SDP dosta izgubljen u ovoj situaciji. Bernardić nije završio konsolidaciju SDP-a i dojam javnosti je da nije na visini zadatka. Kao lider oporbe sada se nameće Ivan Vrdoljak. Kada je riječ o SDP-u, još više zabrinjava što se spominje da bi njihov kandidat za premijera na potencijalnim izborima bio Zvonimir Mršić, bivši predsjednik Uprave Podravke, pa se postavlja pitanje tko je stvaran lider SDP-a”, zaključuje Macan.