Novosti
KRIZA VLADE

Grmoja: HDZ pokušao "kupiti" Runtića rješenjem njegovih financijskih problema
Objavljeno 30. travnja, 2017.

DUBROVNIK (Hina) - Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u nedjelju u Dubrovniku da je HDZ pokušao "kupiti" njihova zastupnika Hrvoja Runtića da ne glasa protiv Zdravka Marića te je odbacio izjave bivšeg Mostovca Ivice Relkovića ustvrdivši da bi Most počinio "suicid" kada bi izdao svoje ideale.

Saborski zastupnik Mosta Hrvoje Runtić rekao je za N1 da su ga "vrbovali" HDZ-ovci da ne glasa protiv Zdravka Marića u Saboru te je, kaže, sve prijavio i policiji.

''Bio je taj pokušaj kupovine, on je to prijavio policiju. Pristupili su mu s konkretnim prijedlogom rješenja njegovih svih financijskih problema i problema njegove supruge kako se ne bi pojavio na glasovanju o ministru Zdravku Mariću i kako bi dao glas za novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Očito da su se arhitekti ovog poteza premijera Plenkovića, malo preračunali i nemaju dovoljan broj ruku. Premijer je lagao cijelu naciju. Neka pokaže potpise i prestane s trgovinom'', rekao je Grmoja u izjavi za novinare u Dubrovniku.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu nekadašnjeg ''gurua'' Mosta Ivice Relkovića koji je ustvrdio da je Most počinio "samoubojstvo"vlastitog koalicijskog potencijala, Grmoja je ustvrdio kako Relković nije nikakav "guru" Mosta.

''On je bio član platforme Mosta, a odavno s nama ne surađuje, a što se tiče suicida, počinili bi ga samo da smo izdali svoje vrijednosti i ideale. Nije nam bitno želi li nas SDP i HDZ, bitno nam je da imamo potporu građana. Neprestano nam prilaze i daju ruku. Most bi nestao da je izdao svoje vrijednosti i ideale'', rekao je Grmoja. 

 

"Most je zapravo izvršio 'samoubojstvo' vlastitog koalicijskog potencijala na dugi rok! Borbeno napuštanje pozicija kao poruka svakom potencijalnom partneru da se pripremi na burnu suradnju ne osigurava nikakve šanse za ikakvog ozbiljnog partnera. Hoće li HDZ uopće uzeti u obzir Most treći put? Ne. A hoće li to htjeti probati SDP prvi put? Ne. Pa kome onda Most u slučaju novih parlamentarnih izbora uopće više može biti partner za formiranje Vlade? Nema trećeg takvog u Hrvatskoj. Most je nepoželjan koalicijski partner i desnoj i lijevoj opciji", rekao je Relković u razgovoru za nedjeljni Jutarnji list.

Ivica Relković je u prošloj Vladi bio je posebni savjetnik Bože Petrova koji je tada bio potpredsjednik Vlade, a u ovoj Vladi je obnašao funkciju savjetnika donedavnog ministra uprave Ivana Kovačića. Obje funkcije napustio je netom prije raspada suradnje između Mosta i HDZ-a, ali ovaj put Relković to nije napravio kako bi ostao uz Most, nego kako bi se posvetio političkim analizama na blogu 'Besplatna politika', koji je u međuvremenu pokrenuo.

PETROV: NEĆU DOPUSTITI DA SABOR BUDE TRŽNICA!

 

Predsjednik Hrvatskog sabor i Mosta nezavisnih lista Božo Petrov optužio je u nedjelju HDZ da je pokušao "kupiti" njihova zastupnika Hrvoja Runtića obećanjima da će mu se deblokirati račun i vratiti ovršena kuća ako u glasuje za ministra Zdravka Marića.

U ekskluzivnom intervjuu za "Točku na tjedan" N1 nije rekao tko je to Runtiću nudio, nego samo da su ljudi koji su ga kontaktirali tvrdili da su članovi HDZ-a. 

"Oni su kontaktirali našeg zastupnika Hrvoja Runtića obećavajući mu i brda i doline. Obećavajući mu da će biti deblokiran njegov račun, da neće imati dugova, da će se kuća vratiti. Pitali su ga ima li problema s Ovršnim zakonom. Da će se uvrstiti sve što poželi u Ovršni zakon samo da glasa za Zdravka Marića, a nakon toga i za povjerenje vladi Andreja Plenkovića i to je najgora stvar koja se može dogoditi. Ja neću dopustiti da Sabor bude tržnica! Sabor nije tržnica!", rekao je Petrov.

Ustvrdio je da HDZ nema parlamentarnu većini i poručio da premijer Andrej Plenković mora reći je li "obmanuo cijelu hrvatsku javnost, je li lagao cijeloj hrvatskoj javnosti u trenutku kad je govorio da je sve u redu, da nema krize Vlade, da neće biti izbora".

"On to treba pokazati u Saboru. Mi trebamo znati, cijela hrvatska javnost treba znati, postoji li kriza Vlade, postoji li 76 ruku u Saboru koji podupiru rad ove Vlade. U tom trenutku će se znati je li on obmanuo hrvatsku javnost, ima li Hrvatska uopće Vladu ili trebamo ići na izbore", istaknuo je Petrov.

Izjavio je kako zna da HDZ pokušava prikazati 79 potpisa protiv njega, kao predsjednika Sabora za legitimitet rada Vlade.

"Oni trebaju naći 76 potpisa za rad Vlade. Oni cijelo vrijeme pokušavaju obmanuti javnost da Vlada uživa povjerenje Sabora, a prvi pravi test vidjet će se u trenutku kad se bude raspravljalo o ministru financija, Zdravku Mariću i, naposljetku, u glasovanju o opozivu ministra financija Marića", rekao je Petrov.

Na pitanje hoće li se o smjeni predsjednika Sabora glasati prije nego što se utvrdi postoji li nova parlamentarna većina, ponovio je da će pravi test biti izglasavanje povjerenja Zdravku Mariću.

"U tom trenutku, ako Andrej Plenković ne može obraniti svog ministra financija, to znači da zapravo ta Vlada pada. Ta Vlada nema parlamentarnu većinu, ta Vlada više ne može funkcionirati, a sigurno neću dopustiti da se radi na bilo kakav način komedija. Ono što se danas događa i što mogu reći, što je iznimno zabrinjavajuće i što cijela hrvatska javnost treba znati - Ne samo da HDZ nema parlamentarnu većinu, nego HDZ nažalost u ovom trenutku pokušava pridobiti, i to je lijepo rečeno, neke druge zastupnike u tu novu parlamentarnu većinu. Nažalost, ne pridobiti, nego kupiti", rekao je Petrov.

DRAGO VESELČIĆ NAJAVIO ZASTUPNIKU HRVOJU RUNTIĆU PROTUTUŽBU


Drago Veselčić najavio je u nedjelju da će saborskog zastupnika Mosta Hrvoja Runtića kazneno prijaviti za lažno prijavljivanje i svjesno dezinformiranje javnosti ako je istina da ga je prijavio policiji za tobožnji pokušaj podmićivanja.

"Ako je istina da me g. Hrvoje Runtić, kako sam navodi u medijskim istupima, prijavio policiji za tobožnji 'pokušaj podmićivanja', najavljujem već sada da ću protiv njega podnijeti kaznene prijave za lažno prijavljivanje i svjesno dezinformiranje javnosti", istaknuo je Veselčić u izjavi za javnost reagirajući na Runtićeve optužbe da ga je pokušao potkupiti da glasuje za povjerenje ministru Zdravku Mariću.

Javno je pozvao Runtića i predsjednika Hrvatskoga sabora i Mosta Božu Petrova, koji je optužio HDZ da je pokušao "kupiti" njihova zastupnika Hrvoja Runtića obećanjima da će mu se deblokirati račun i vratiti ovršena kuća ako glasuje za ministra Zdravka Marića, da svoje političke prijepore ne rješavaju preko leđa njega i njegove obitelji, lažno ga optužujući i klevećući.

U priopćenje za javnost objavljenom "radi istinitog i cjelovitog informiranja javnosti te zaštite moje privatnosti, ugleda i časti, a u povodu teških kleveta koje su na moj račun iznijeli saborski zastupnik Mosta Hrvoje Runtić i predsjednik Mosta Božo Petrov", Veselčić je istaknuo da je zgrožen tim optužbama te je objasnio susret s Runtićevim ocem.

"Davor Runtić, otac zastupnika Hrvoja Runtića, i ja smo dugogodišnji obiteljski prijatelji - još otkad smo zajedno bili ratni izvjestitelji. Redovito komuniciramo pa smo se tako sami dogovorili, bez ičijeg utjecaja ili poticaja sa strane, da se ove subote popodne nađemo i popijemo kavu u jednom restoranu u Vinkovcima. I to u društvu svojih supruga. U našem dvosatnom obiteljskom druženju tek smo minutu-dvije posvetili Davorovu sinu Hrvoju, osvrnuvši se na pitanje treba li i hoće li dati potporu Vladi RH. I to je apsolutno sve iz našeg razgovora - što jamčim pod punom kaznenom i moralnom odgovornosti - a da se ticalo aktualne političke situacije", naveo je Veselčić.

Kaže da je zgrožen optužbama koje su ne samo lažne, nego i komične.

"Stoga sam, moram priznati, ostao zgrožen današnjim optužbama Hrvoja Runtića i Bože Petrova da sam tobože sudjelovao u 'pokušaju podmićivanja' dotičnog zastupnika Mosta. Takve optužbe ne samo da su lažne, nego su i komične. Zar vjerujete da bi se itko u takvo što upuštao pred svjedocima - a podsjećam da su na prijateljskom druženju bile i naše supruge - i to u prepunom restoranu?!", naveo je u priopćenju za javnost Veselčić.

HDZ ODBACUJE OPTUŽBE PETROVA I RUNTIĆA

 

Hrvatska demokratska zajednica u nedjelju je priopćila kako "najodlučnije odbacuje sve lažne optužbe Bože Petrova i Hrvoja Runtića".

Predsjednik Hrvatskog sabor i Mosta nezavisnih lista Božo Petrov optužio je u nedjelju HDZ da je pokušao "kupiti" njihova zastupnika Hrvoja Runtića obećanjima da će mu se deblokirati račun i vratiti ovršena kuća ako u Saboru glasuje za ministra Zdravka Marića. Runtić, Mostov saborski zastupnik, rekao je da je sve prijavio i policiji.

Iz HDZ-a poručuju kako od nadležnih institucija traže da što prije utvrde sve činjenice vezane za događaj na koji se pozivaju.

"Nakon uvreda i kleveta na niz naših dužnosnika te u nedostatku bilo kakvih argumenata i dokaza, današnje objede na račun HDZ-a samo su nastavak prljave kampanje koju vodi Most. HDZ najoštrije osuđuje ovakve manipulacije i podmetanja u predizborne svrhe", stoji u priopćenju.

Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

Najčitanije iz rubrike