Osijek
SASTANAK O INTEGRACIJI AZILANATA

Nužne pripreme u slučaju većeg izbjegličkog vala
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham i pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić jučer su s predstavnicima civilnog društva razgovarali o integraciji izbjeglica u Hrvatskoj te preprekama i poteškoćama s kojima se suočavaju.

Incijator ovog sastanka je udruga “Mi” iz Splita, koja provodi projekt poduprt novcem Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Hrvatskoj (UNCR).

Kako nam je rekla direktorica udruge “Mir” Nives Ivelja, projekt koji provodi zajedno s UNHCR-om u Hrvatskoj usredotočen je na tri grada, Split, Rijeku i Osijek kako bi se otvorila pitanja spremnosti za integraciju azilanata koji polako dolaze u Hrvatsku.

- Kao glavna pitanja koja se postavljaju su ona koja se tiču povezivanja, koordinacije i boljeg razumijavanja u javnosti o čemu se doista radi. Bit će potrebno dosta toga poraditi kako bi se naša javnost senzibizirala za pitanje izbjeglica, njihove sudbine i socijalizacije. Naime, njih tište ista ona pitanja koja smo imali i mi svi skupa tijekom rata. S obzirom na tu činjenicu, u javnosti postoji dosta razumijevanja prema izbjeglicama, ali i brojnih predrasuda koje treba razbijati - rekla nam je Ivelja.

Sastanak u Osijeku nastavak je već započete komunikacije, objašnjava Ivelja, kako bi se provjerili koji su postojeći resursi te na koji bi način organizacije i institucije u Osijeku htjele pristupiti ovom pitanju. Dogovaraju se i još neke koordinirane aktivnosti koje će biti obavljene u lipnju, kada će biti Dan izbjeglica. Dodala je da se o temi integracije izbjeglica dosta razgovara na državnoj razini, ali će se praksa dogoditi ovdje u Slavoniji, zbog čega je i organiziran jučerašnji sastanak kako bi se o toj temi detaljnije razgovaralo.

Sastanku su pribivali predstavnici Volonterskog centra Osijek, Centra za mir i ljudska prava Osijek, Zaklade Slagalica, Centra za socijalnu skrb, Doma za odgoj djece i mladeži Osijek, Gradska organizacija Crvenog križa Osijek i dr. D. Celing

DOGRADONAČELNIK HAM BIO JE I SAM MALI IZBJEGLICA

Ono što smo mogli čuti iz izlaganja Lejle Šehić Relić, izvršne ravnateljice Volonterskog centra, a tiče se maloljetnih izbjeglica bez roditeljske skrbi jest nemogućnost njihova pohađanja škole ili dobivanja adekvatne zdravstvene zaštite. Dogradonačelnik Vladimir Ham potvrdio je spremnost gradske politike da podupre integraciju izbjeglica i azilanata na našem području naglašavajući kako je i sam, kao desetogodišnjak, u vrijeme Domovinskog rata bio izbjeglica u Njemačkoj.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike