Osijek
“ODJAVA” REŽIJSKIH TROŠKOVA

Stanovi mjesecima prazni, a poštanski sandučići zatrpani opomenama za energente!
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Sljedeći vikend za mnoge Osječane proći će u znaku pakiranja kofera te zaključavanja kuća i stanova na dulje vrijeme. Kao i svake godine, 1. svibnja brojni Slavonci “sele se” na Jadran. No, uvijek sa zebnjom što će ih dočekati u sandučićima kada se vrate kući.

Mato i Marija Vidačić odlaze u vikendicu na Viru gdje pet mjeseci u godini uživaju u mirovini, a i ostvaruju dodatni prihod od iznajmljivanja soba. Kažu, kroz godine nije se ni jednom dogodilo da se vratila, a da ju u sandučiću nije dočekala kakva opomena.

- Živimo u stanu na Sjenjaku. Imam normalne susjede koji znaju da u mome stanu stvarno četiri-pet mjeseci nema nikoga i oni me iz zajedničkih troškova izostave koliko mogu. Ali s isporukom struje, vode, plina, odvoza smeća uvijek neki problem, neki zaostatak, neko dugovanje. Iako prije puta uvijek platimo sve što je do tog trenutka potrošeno, a za vodu i struju čak i unaprijed paušale. Nije riječ o velikim iznosima, ali svejedno... novac je novac - priča Marija.

Uz umirovljenike i sezonske radnike kojih na stotine svake godine u svibnju odlazi na Jadran, kroz posljednje dvije godine u Osijeku je sve više praznih nekretnina koje ostaju iza nove generacije “gastarbajtera”. I u njihovim se sandučićima skupljaju kojekavi zaostali računi i paušali za usluge i energente koje ne koriste.

Distributeri energenata na osječkom području različito pristupaju problematici nekretnina koje su dio godine nastanjenje, a dio prazne. No, svi su složni, pun sandučić “crvenih” kuverata nakon duljeg izbivanja iz kuće ili stana može se izbjeći pokrivanjem dugovanja na dan odlaska, a prevenirati jednokratnim uplatama paušala.

Ivana SOLAR

dugovanja

SE MOGU IZBJEĆI UPLATAMA PAUŠALA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike