Kultura
STUDENTSKA IZLOŽBA “MEANDAR U ŠAVU” NA DANIMA JULIJA KNIFERA

Kostimi nadahnuti meandrom
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Vezani članci

3. DANI JULIJA KNIFERA NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI

Traži se lokacija u gradu za oslikavanje originalnog Kniferovog meandra

OSUSPJEŠNO ZAVRŠENI PRVI DANI JULIJA KNIFERA

Manifestacija koja mora postati tradicionalna

UMJETNIČKA AKADEMIJAU ČAST SLAVNOM SLIKARU

I maratonska utrka na Danima Julija Knifera

Radovi 18 studenata Kazališnog oblikovanja i jedne studentice glume i lutkarstva (Ane Šantar) – predstavljeni su na izložbi “Meandar u šavu” u sveučilišnom kampusu, ispred zgrade Odsjeka za likovnu umjetnost, u sklopu 3. Dana Julija Knifera, koje UAOS organizira u suradnji s Građevinskim fakultetom.

- Jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. st., slikar Julije Knifer, rođen je u Osijeku 1924. Na ALU u Zagrebu studirao je slikarstvo, a nakon završetka studija postaje jedan od osnivača i istaknut član grupe Gorgona koja je u Zagrebu djelovala kao važniji segment novije hrvatske umjetnosti. Julije Knifer preminuo je u Parizu 7. prosinca 2004. Osnovni je i prepoznatljiv motiv Kniferove umjetnosti od 60-ih godina meandar, izveden u bezbroj varijanti i tehnika. U povodu toga postavljena je ova izložba - istaknuto je na otvorenju.

Inspirirani Kniferovim meandrom dizajnirali su, a potom i izradili kostime redoviti studenti 2. i 3. godine i izvanredni studenti 3. godine.

Kostimi koji su izloženi rezultat su njihova promišljanja Kniferova meandra, jednoličnog ritma i kontinuirane forme. Kostimi su nastali u sklopu kolegija Konstrukcija i izrada kostima, pod nadzorom nastavnice Zdenke Lacine i stručne suradnice Matilde Sporiš. Treći Dani Julija Knifera traju od 22. travnja i završavaju 26. travnja. Obuhvaćaju niz raznovrsnih programa. T. Levak

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike