Zdravlje
TRUDNOĆA I ZDRAVLJE ZUBI

Je li trudnoća razlogom propadanja zubi?
Objavljeno 24. travnja, 2017.

Trudnoća je fiziološko-normalno stanje praćeno nizom promjena i prilagodbi koje su potrebne za razvoj i rast ploda i konačno njegovo rađanje. Promjene koje se javljaju u organizmu trudnice tijekom trudnoće svakodnevno se odražavaju na funkcije njezinih organa i potiču važne obrambene snage organizma buduće majke čime ih smatramo pozitivnima za njezino opće zdravlje. Ako sada stvari promotrimo s izrečenog stajališta, nameće se posve normalno razmišljanje kako bi usna šupljina i zdravlje zubi trebali isto tako biti zaštićeni. No, na žalost, stvarnost je uistinu drugačija.

Vrlo često žene koje su rađale govore kako je u trudnoći došlo do ubrzanog propadanja zubnog tkiva i bolova koji su izazvani upalom što je u konačnici dovelo do vađenja oboljelih zubi. Isto tako neke žene navode kako su im se klimali i ispali zdravi i potpuno bijeli zubi.

Promjene u ustima trudnice

Trudnoća je stanje kada usna šupljina traži posebnu njegu. Hormonske promjene u trudnoći jedan su od razloga što je zubno meso (desni) posebno jako osjetljivo na sve podražaje. Desni reagiraju upalom, dolazi do njihova oticanja, nerijetko praćenog krvarenjem i bolnošću, a bakterijske naslage izazivaju jači odgovor tkiva u trudnoći pri čemu oticanje i bolnost zubnog mesa dodatno otežava održavanje higijene. Karijes je, također, češće zastupljen u trudnoći. U trudnoći, posebno u prva tri mjeseca, veći broj trudnica ima mučnine i često povraćaju (hyperemesis gravidarum), a kiseli sadržaj dodatno povećava kiselost sline u usnoj šupljini koja ionako ima nešto veću kiselost zbog povećanog broja tzv. acidofilnih bakterija tijekom trudnoće, a sve to povećava mogućnost nastanka karijesa. Jednako tako mijenjaju se i prehrambene navike u trudnoći, a danas dobro znamo koliko su one važne u nastajanju karijesa i bolesti usne šupljine.

Sve promjene u usnoj šupljini koje mogu pratiti trudnoću značajno su izraženije kod žena koje prije trudnoće nisu vodile dovoljno brige o svom oralnom zdravlju i nisu redovito posjećivale stomatologa, koje puše i konzumiraju alkohol i narkotike, kao i one koje imaju poremećenu prehranu ili su pak pothranjene. S druge pak strane, kod velikog broja žena koje su prije trudnoće imale zadovoljavajuću higijenu usne šupljine i skrb o zubima, tijekom trudnoće vrlo često nesvjesno opada briga za taj dio vlastitog zdravlja. Razlog tomu mogu biti već spominjane mučnine u prvom tromjesečju trudnoće praćene povraćanjem, osjećaj kroničnog umora i slabosti koji se javljaju tijekom trudnoće, a što su sve stanja koja kod trudnica dovode do skretanja pozornosti s uobičajenih higijenskih radnji koje sada u navedenim situacijama nisu više toliko važne.

Kontrolirati trudnoću

Još uvijek je velik broj trudnica koje ili nedovoljno ili uopće ne kontroliraju svoju trudnoću i čija su znanja o važnosti zdravlja usne šupljine i zubi vrlo mala, a stomatologa posjećuju tek kada se razviju ozbiljnije promjene na njihovim zubima. Važno je da trudnice kontroliraju svoju trudnoću i redovito posjećuju stomatologa, vode brigu o pravilnoj prehrani i stvore svijest o tome kako mogu pridonijeti puno zdravlju svojih, ali i djetetovih zubi. Svijest i navike koje stvore kasnije će prenoseći na svoju djecu višestruko pripomoći unaprjeđivanju cjelokupnog zdravlja. Usvoje li dobre navike što ranije, one će duže trajati.

Nikola Kraljik, dr. med.specijalist javnog zdravstva

Najčitanije iz rubrike