Kultura
10. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE MONTE LIBRIĆ U PULI

Zahvaljujući osječkim studentima glume i lutkarstva, lutke će preplaviti Pulu
Objavljeno 22. travnja, 2017.

Deset godina postojanja velika je obljetnica festivala koji je nastao u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, u prosincu 2008. Pamti se još bajkoviti tunel prema prvom katu Doma hrvatskih branitelja koji je osmislio Mauricio Ferlin, zatim ilustracija Maje Celije, prva himna Vlatka Ivandića u čast Libriću, neviđena gužva, nasmiješena lica mališana i slogan: Monte Librić, osmo pulsko brdo puno knjiga. Drugi početak dogodio se odcjepljenjem od velikog Sajma, u proljeće 2012.

Tema je ovogodišnjeg, 10. festivala, koji će se održati od 24. do 30. travnja, Lutka i ja 2+2. Lutka kao literarni lik i čest protagonist priča i bajki, lutkarstvo i lutkarske predstave kao medij koji je blizak djeci bit će u središtu pozornosti. Lutke će preplaviti Circolo i cijelu Pulu. Pojavljivat će se kao veseli domaćini, zaneseni čitatelji, nestašni voditelji, protagonisti kazališnih predstava... Sve je to moguće zahvaljujući ovogodišnjoj suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku i njezinim nadaleko poznatim Odsjekom za kazališnu umjetnost na kojem se izvode studiji glume i lutkarstva.

S osječke akademije dolazi scenografkinja Librića Saša Došen, kao i Stanislav Marijanović, autor ilustracije koja krasi plakat i sve materijale ovogodišnjeg Monte Librića. Stanislav Marijanović likovni je umjetnik - grafičar, ilustrator i pisac. Završio je ALU u Zagrebu, a profesionalno grafičko iskustvo stječe u Francuskoj, Danskoj, Argentini, Njemačkoj i Belgiji. Njegov rad posebno je zapažen u Francuskoj. Kao pisac i ilustrator hrvatskoj i svjetskoj je publici najpoznatiji kao autor knjiga o čudovištima: Kućna čudovišta, Knjiga čarobnih formula, Izgubljene papuče, Enciklopedija čudovišta... Dobitnik je respektabilnih nagrada - Grigor Vitez i Mali princ, prevođen na mnoge jezike. Na Monte Libriću prvi put je gostovao 2012., naravno sa svojim Čudovištima.

Uz ilustraciju koja će krasiti vizualni identitet Librića, Marijanović donosi i neobičnu, inovativnu “jezičnu” slikovnicu “Ribalica”. Pronašao je i istražio neke od tajni koje se mogu otkriti u riječima. S mnogo mašte i humora knjiga otvara put k skrivenom značenju riječi i to na poseban, pomalo ludistički način. U djeci potiče maštu i vizualnu kombinatoriku. Ovaj svestrani pisac i ilustrator sudjelovat će i u programu Piknik s autorom.

S Odsjeka za kazališnu umjetnost dolaze studenti i profesori koji su osmislili - lutkarski Librić. Mnogobrojne kreativne radionice za djecu, ali i učitelje i odgojitelje posvećene su lutkama. I u ovom se segmentu ističe UAOS, njezini profesori i asistenti Livija Kroflin, Hrvoje Seršić, Katica Šubarić, Nenad Pavlović, kao i Puljanin s osječkom adresom, Robert Raponja.

Također Puljanka s osječkom adresom, glumica Petra Blašković, autorica je kazališne priče o ljepoti jednostavnosti, nazvanoj “Recikl(art)aža”, a osim nje izvodi je i glumac Antonio Jakupčević. Petra će Blašković održati i predavanje za odgojitelje o primjeni lutkarstva u nastavi i radu s djecom, a u didaktičkoj lutkarskoj radionici “Voda, zrak, zemlja, vatra” djecu vrtićke dobi podučit će animaciji papira.

Neobičnu izložbu “I lutke čitaju knjige” stvorili su osječki studenti lutkarstva. Upravo na osječkoj akademiji, kao jedini u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, u akademskoj godini 2014./2015. utemeljen je preddiplomski sveučilišni studij kazališnog oblikovanja, koji obrazuje buduće kostimografe, scenografe, oblikovatelje lutaka i lutkarske tehnologe. Na Libriću će se naći izbor radova dviju generacija. Studenti osječke akademije odigrat će i predstavu “U potrazi za čudovištima”. N.Vekić

S osječke akademije dolaze scenografkinja Saša Došen i Stanislav Marijanović, autor ilustracije koja krasi plakat i sve materijale

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike