Novosti
EVIDENCIJA NEZAPOSLENIH

U tri mjeseca posao dobilo 580 invalida
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Iz evidencije nezaposlenih osoba Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. zaposleno je ukupno 580 osoba s invaliditetom, što čini 1,3 posto ukupne populacije zaposlenih osoba iz evidencije Zavoda. U istom razdoblju 2016. godine zaposlene su 424 osobe s invaliditetom, što je činilo 0,8 posto ukupnoga broja nezaposlenih u evidenciji HZZ-a.

- U 2017. godini došlo je do porasta u zapošljavanju osoba s invaliditetom za 36,8 % u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini. Razvojem novih modela profesionalne rehabilitacije, primjenom poticajnih mjera za zapošljavanje i obrazovanje nezaposlenih osoba s invaliditetom uz podizanje svijesti javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim mogućnostima osoba s invaliditetom, nastoji se olakšati njihov pristup tržištu rada. Uz primjenu načela sveobuhvatnosti i pristupačnosti usluga osobama s invaliditetom, Zavod aktivno sudjeluje u razvoju socijalnog modela profesionalne rehabilitacije. U svome radu s osobama s invaliditetom i drugim dionicima na tržištu rada Zavod primjenjuje individualni i partnerski pristup. U cilju rješavanja problema zapošljavanja osoba s invaliditetom, u svim područnim uredima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje rade savjetnici za zapošljavanje osoba s invaliditetom, posebno educirani u tom području, dok u Središnjem uredu Zavoda djeluje Odsjek za profesionalnu rehabilitaciju koji stručna dostignuća u područja profesionalnog usmjeravanja i profesionalne rehabilitacije nastoji pretočiti u učinkovite prakse, kažu u HZZ-u.

Od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom, 553 (95,34 %) osobe zaposlene su na temelju zasnivanja radnog odnosa, a 27 osoba (4,66 %) na temelju drugih poslovnih aktivnosti (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registriranje trgovačkog društva, obrta, ugovor o djelu i dr.).

Najviše osoba s invaliditetom i dalje se zapošljava u pomoćnim zanimanjima. S obzirom na djelatnost zaposlenja, najviše osoba s invaliditetom je, kao i u 2016. godini, zaposleno u prerađivačkoj industriji (37,94 % od ukupnog broja zaposlenih osoba s invaliditetom) i građevinarstvu (20,57 %). Slijedi zapošljavanje u trgovini (13,48 %) te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (9,22 %). E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike