Novosti
OPG-OVI U IZNIMNO TEŠKOJ SITUACIJI

Vrakić: Agrokor treba spasiti
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Vezani članci

AGROKOR: NOVCI PRVO NAJUGROŽENIJIMA

Radnicima baranjskog Belja plaće bi na račune trebale sjesti u petak

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao mali dobavljači Agrokora, u aktualnim rundama pregovora s Vladinim povjerenikom, a u čemu ih zastupa Hrvatska poljoprivredna komora, imat će prednost prilikom isplate njihovih potraživanja. S terena dopiru znakovite informacije koje ukazuju na svu težinu njihove situacije zbog neizmirenih potraživanja prema Agrokoru. Predsjednik Udruge OPG-ova Život Antun Laslo, kaže kako do njega stižu i informacije da su pojedini OPG-ovci dovedeni pred zid - boje se da će zbog neizmirenih potraživanja prema Agrokoru ostati i bez krova nad glavom.

– Ljudi su dizali kredite, Agrokor nije plaćao, a sada gube kuće, poput jednog povrtlara koji je predavao robu Todorićevoj tvrtki, a koji strahuje upravo od takvog scenarija. Gasili smo kombinate, a s Agrokorom i drugim velikim tvrtkama stvorili smo privatne PIK-ove. Ne daj Bože da on ode u stečaj – tada će najlošije proći OPG-ovi. Nitko nije primijetio da je propalo 60.000 malih OPG-ova, zakon o njima nikada nije donesen, no zato jest “lex Todorić” i to za samo nekoliko dana - kaže Laslo.

Svinjogojac Mirko Kolić suradnju s Agrokorom, PIK-om Vrbovec, prekinuo je prije tri godine.

– Otišao sam kada je počelo zapinjati, već tada sam uvidio da tu nešto ne štima, i sada ću dobro razmisliti hoću li opet surađivati s njima. Svaka čast svakome, ali bez čvrste garancije za naplatu – ne dam robu - kaže Kolić.

Dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić dodaje da ima i OPG-ova koji se boje prijaviti tražbine.

– Misle, ostat ću i bez toga. Suradnju s Agrokorom prekinuo sam prije deset godina, nisu bili korektni u ugovaranju proizvodnje i drugog. Vidio sam da tu nema sreće, no drugi možda nisu imali izbora - dodaje Vrakić.

- HPK je za očuvanje Agrokora koji pod svaku cijenu mora opstati, no u drugom obliku, a svi koji su o njegovom propadanju i suludim kreditnim “izletima” šutjeli – moraju odgovarati. HPK traži uhićenja zbog toga – među odgovornima u DORH-u, Ministarstvu pravosuđa, Poreznoj upravi... U tim institucijama trebalo se djelovati na vrijeme, još prije nekoliko godina, pa do ovakve katastrofe ne bi došlo. Svi koji su na tim razinama šutjeli moraju biti sankcionirani. Agrokor svakako treba spasiti, HPK brani i interese OPG-ova i radnika, no zbog nečijeg prešućivanja sada ćemo ceh plaćati svi mi, a nismo niti jeli niti pili, kaže Vrakić. S.Župan

KUPNJA DOMAĆIH PROIZVODA

Zamoljen da prokomentira negodovanje drugih domaćih trgovačkih lanaca zbog poziva javnosti da se kupuje u Konzumu, dopredsjednik HPK Antun Vrakić kaže kako se tu ne radi o favoriziranju jednog lanca, nego da je to poziv na kupnju domaćih proizvoda, da se spase domaći mali i drugi dobavljači kojima mjesecima nije isplaćen novac. “Prestane li se sada kupovati u Konzumu – gdje smo onda?! Opet se vraćamo na početak. Komora zastupa stav da takav domaći lanac mora postojati, jer gdje bi u protivnom mali proizvođač plasirao svoju robu”, kaže Vrakić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike