Novosti
AGROKOR: NOVCI PRVO NAJUGROŽENIJIMA

Radnicima baranjskog Belja plaće
bi na račune trebale sjesti u petak
Objavljeno 13. travnja, 2017.
Počela isplata plaća radnicima i dugova malim dobavljačima

Vezani članci

OPG-OVI U IZNIMNO TEŠKOJ SITUACIJI

Vrakić: Agrokor treba spasiti

U tvrtkama iz sastava koncerna Agrokor u četvrtak je počela isplata plaća. Kako neslužbeno doznajemo, radnicima baranjskog Belja plaća će na račune sjesti u petak.

Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor, potvrdio je u četvrtak kako su koncernu četiri banke, a ne pet, kako je prvotno bilo najavljeno, odobrile kredit od 80 milijuna eura na rok od 15 mjeseci. Riječ je o Zagrebačkoj banci, Privrednoj banci Zagreb, Erste banci i RBA, a kamatna stopa je 4,97 posto, što je puno povoljnije negoli je bilo najavljeno.

Lista prioriteta

Nakon višesatnog sastanka Vjerovničkog vijeća Ramljak je istaknuo kako je napravljena lista prioriteta za isplatu te da u petak ujutro kreću novci za oko tisuću dobavljača.

- Kriterij je bila ugroženost. Najviše će dobiti mali OPG-ovi, srednja poduzeća itd., koji mjesecima nisu plaćeni - rekao je Ramljak, dodavši kako će raspon plaćanja biti od nekoliko tisuća kuna do nekoliko milijuna.

Najavio je i nastavak razgovora sa Sberbankom o daljnjem kreditiranju, kao i s drugim zainteresiranim bankama.

Predsjednik Uprave Sberbanka Hrvatska Mario Henjak izjavio je u četvrtak kako je kredit te banke u iznosu od 100 milijuna eura odobren Agrokoru prije mjesec dana omogućio stabilizaciju situacije u koncernu te kako zahtjev da taj kredit dobije status najstarije tražbine nije jedini uvjet te ruske banke za nastavak kreditiranja koncerna. Henjak je u izjavi novinara danoj u vrijeme zasjedanja Vjerovničkog vijeća izvijestio da je kredit od 100 milijuna eura Sberbank odobrio i pustio prije otprilike mjesec dana. “Cijeli taj kredit bio je u funkciji stabilizacije situacije”, rekao je Henjak. Prema njegovim riječima, 75 milijuna eura išlo je za plaćanje dobavljača, 21 milijun eura za plaćanje poreznih obveza i četiri milijuna eura za plaće zaposlenika. “To je omogućilo predah i stabilizaciju poslovanja i, u konačnici, to je bio prvi korak prema zakonu koji je danas na snazi”, ustvrdio je Henjak.

Na pitanje ostaje li Sberbank pri svome uvjetu da taj kredit dobije status najstarije tražbine i kako na to reagiraju ostali članovi Vjerovničkog vijeća, Henjak je odgovorio da se o tome upravo razgovara i da svi razumiju Sberbankovu poziciju. “Taj kredit odobren je u vrijeme velike krize Agrokora i direktno je utjecao na stabilizaciju poslovanja”, ponovio je. Upitan je li dobivanje statusa najstarije tražbine za taj kredit prvi uvjet za Sberbankov nastavak kreditiranja Agrokora, odgovorio je da “to nije jedini uvjet te da Sberbank samo očekuje razumijevanje kako definirati ta sredstva u budućem praćenju Agrokora”. Henjak je na upit kakvi su odjeci takva stava odgovorio da su pozitivni. Istaknuo je pritom da Sberbank godinama prati poslovanje Agrokora te da je prvi veliki plasman koji je ta banka odobrila išao u smjeru smanjivanja financijskih troškova koncerna. “Našim prvim kreditom refinancirana je obveznica i tada je smanjen trošak financiranja gotovo za upola”, kazao je Henjak.

U boljem smjeru

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je da su stvari oko Agrokora krenule u boljem smjeru te da se događa “određena mirnoća i stabilnost”. Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade kazao je da je u slučaju Agrokora Vlada reagirala pravodobno, učinkovito i pokazala da u ovakvoj krizi ima snage i vodstvo za rješavanje problema. “U nekom drugom scenariju, u kojemu ne bi bio donesen Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, možda bi Agrokor danas bio u uobičajenom stečajnom postupku, koji bi prijetio ugrožavanjem radnih mjesta u tvrtki, narušavanjem poslovanja dobavljača, a i manjkom poreznih prihoda za hrvatski proračun, što bi prijetilo eventualnim daljnjim financijskim nekontroliranim lančanim procesima koji bi ugrožavali hrvatsko gospodarstvo”, kazao je Plenković te dodao: “Ništa od toga se nije dogodilo, niti će se dogoditi, i to zbog našeg djelovanja, donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti.”

Dijana PAVLOVIĆ/H
SLOVENIJA DONOSI “LEX MERCATOR”

Slovenska vlada u četvrtak je donijela prijedlog zakona prema kojemu bi država u uprave privatnih poduzeća s više od 6000 zaposlenih i čija je solventnost ugrožena imenovala privremenog izvanrednog člana uprave, želeći tako spriječiti moguće negativne utjecaje na prelijevanje krize u vezi s Agrokorom, koji je vlasnik slovenskog trgovačkog lanca Mercator. Vlada navodi da će se zakon odnositi na poduzeća od sistemskog značenja za financijsku stabilnost Slovenije, a da se u konkretnom slučaju vezom uz probleme Mercatorova vlasnika, koncerna Agrokor, želi unaprijed spriječiti moguće financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca. “On bi bio nadležan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i time se ne bi kršila sloboda privatne ekonomske inicijative”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

NEDOPUSTIVO I NEMORALNO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je ustvrdila kako najveću odgovornost za sudbinu koncerna Agrokor i cijeloga sustava vezanog uz Agrokor snosi sada već bivša uprava koncerna. “Zgrožena sam i jednostavno ne mogu vjerovati da u situaciji kada ne možete plaćati dobavljačima i ne znate hoćete li moći isplatiti plaće, da u situaciji kada ljudi strepe za vlastiti život i budućnost svojega radnog vijeka, kada možete izazvati domino-efekt pada dobavljača, da i dalje možete živjeti u luksuznim uvjetima u nekakvom dvorcu”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu za Media servis, ocijenivši to apsolutno nedopustivim i nemoralnim. Predsjednica podupire rad i poteze Vlade u cijeloj situaciji, ali i upozorava na veliku odgovornost. “Mislim da se trude pronaći rješenje koje će osigurati stabilnost koncerna Agrokor, ali i cijelog sustava koji je vezan uz to, da se ne javi domino-efekt”, rekla je.

RICARDO PRVU ISPLATU PRIMIO VEĆ U UTORAK

Predsjednik Uprave najvećeg našeg teretnog cestovnog prijevoznika, tvrtke Ricardo iz Darde, Milan Vrdoljak, potvrdio je za Glas Slavonije kako je Agrokor počeo isplaćivati svoje dobavljače. “U utorak smo imali prvu uplatu iz Agrokora. Želim zahvaliti svim dobavljačima Agrokora koji su pokazali veliku solidarnost prema nama prijevoznicima prepoznavši problem koji se mogao dogoditi da se zaustavio prijevoz roba. Jednoglasno su prihvatili to da mali dobavljači i prijevoznici dobiju prioritet u isplati potraživanja. Moram priznati da sam ugodno iznenađen brzinom reakcije povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, jer je u ponedjeljak postignut dogovor s dobavljačima, a u utorak je već dio novca bio na našem računu. Na taj način najbolje se vraća povjerenje poslovnih partnera u taj sustav”, kazao nam je Vrdoljak. I.M.

povoljno

KREDIT AGROKORU ODOBRILE ČETIRI BANKE

Možda ste propustili...

TEHNIČKA VLADA ODLUČILA DODIJELITI 50.000 EURA MARKU PURIŠIĆU ZA USPJEH NA EUROSONGU

Baby Lasagna zahvalio na nagradi, zamolio Vladu da je donira onkologiji