Novosti
AGROKOR ĆE S 80 MILIJUNA EURA PODMIRITI DIO DUGA DOBAVLJAČIMA

Ramljak odbio uvjet Sberbanka,
kredit dali domaći bankari
Objavljeno 12. travnja, 2017.

Vezani članci

ROBA STIŽE U KONZUM

Odblokirani računi Agrokorovih tvrtki

PRIKRIVENO KREDITIRANJE AGROKORA

“To je čista prijevara za koju su uprave banaka morale znati”

ISPITATI PARALELNI SUSTAV FINANCIRANJA

Bernardić: Gdje su nestale milijarde kuna i eura

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izvijestio je novinare u srijedu kako je postignut dogovor o kreditu od oko 80 milijuna eura s pet domaćih banaka. Ramljak je, naime, odbio Sberbank, koji je bio spreman Agrokoru odobriti novo financiranje radi spašavanja kompanije pod uvjetom da stabilizacijski kredit od 100 milijuna eura koji je odobrio Agrokoru prethodno ove godine bude tretiran kao najstarija tražbina.

- Nismo prihvatili uvjet Sberbanka. Razumijemo ga, ali, nažalost, u ovom trenutku nismo mogli prihvatiti da stave 100 milijuna eura kao senioritet u ovoj tranši. To zahtijeva najmanje 200 stranica ugovora, za što mi nemamo vremena. Nastavljamo razgovarati s kreditorima u sljedećih 30 dana, postoji mogućnost da se postigne dogovor s ruskim bankama, kao i drugima - izvijestio je povjerenik Ramljak.

Novac za plaće

Objasnio je kako će novac dobiven ovim kreditom biti iskorišten za plaćanje starih i novih potraživanja dobavljača. Plaće radnicima trebale bi biti isplaćene iz tekuće likvidnosti, kazao je te dodao kako je “ona bolja nego što smo očekivali”. Naglasio je da je novi kredit dogovoren uz znatno nižu kamatnu stopu nego što je to bilo s prijašnjim kreditnim aranžmanima.

Povjerenik za Agokor objavio je i tko su članovi vjerovničkog vijeća. Male dobavljače predstavlja predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić, velike dobavljače prokuristica Kraša Marica Vidaković, imatelje obveznica Martin Gudgeon, neosigurane vjerovnike Sergej Volk, a osigurane vjerovnike predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je o zakonu o sistemski važnim kompanijama razgovarao s Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije, te kako ne vidi nikakav problem oko tog zakona, jer u njemu nema izravnih državnih potpora niti će Agrokorovi dugovi postati dugovi države.

Nikakav problem

“Ponavljam, naš pristup ovoj krizi bio je jedini mogući, morali smo naći pravni temelj za ovakav angažman, on je vrlo dobro izbalansiran. Naravno da je zakon preveden Europskoj komisiji, službe nadležne za državne potpore pregledavaju taj dokument i mislim da će već idućeg tjedna stručno izaslanstvo predstavnika nadležnog ministarstva i Vlade ići u Bruxelles konzultirati se. Ali ja ne vidim tu nikakav problem. I druge su zemlje imale slične situacije. Ono što je najvažnije, ovdje nema ni izravnih državnih potpora niti će bilo kakvi dugovi Agrokora prema ovom zakonu postati dugovi države”, naglasio je Plenković. Upitan treba li Ivica Todorić kazneno odgovarati zbog izbjegavanja poreznog duga ili vraćanja duga državi, premijer je istaknuo da o tomu postoji li nečija kaznena odgovornost ne odlučuje politika.

- Uloga izvanrednog povjerenika kojeg smo imenovali jest da prije svega cjelovito, dubinski snimi stanje u kompaniji, da pregleda izvješća, knjige, financijska izvješća, da stabilizira u kratkom roku sve ono što smo govorili, male dobavljače, velike dobavljače, postigne dogovor s bankama, isplate. Računi su već deblokirani i na taj smo način već postigli temeljni cilj. U daljnjem procesu restrukturiranja, koji će trajati više od godinu dana, očekujemo rezultat koji bi mogao brojnim kvalitetnim kompanijama u okviru Agrokoru omogućiti održivo poslovanje. To je ono što je važno, a o nečijoj kaznenoj odgovornosti nije na politici da ju prejudicira”, istaknuo je premijer.

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je u srijedu kako podržava odluku Vlade RH o izboru izvanrednog povjerenika za Agrokor. “S obzirom na iznimnu važnost i utjecaj trenutne situacije na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, potrebno je iz komunikacije o ovoj temi isključiti politikantstvo i nekonstruktivne rasprave, koje potencijalno mogu nanijeti veliku štetu svima uključenima u proces”, ističe HUP. D.Pavlović/H

POLICIJA INTERVENIRALA ZBOG GLAZBENE ČESTITKE ALVAREZU

Zbog glazbene čestitke naslovljene na bivšeg direktora za restrukturiranje koncerna Agrokor Antonija Alvareza III., koja je okarakterizirana kao “paket sumnjiva sadržaja”, sjedište Agrokora u srijedu poslijepodne pretražili su policijski protueksplozijski stručnjaci, koji su zaključili da je pošiljka ipak bezopasna. Kako se doznaje u Ravnateljstvu policije, protueksplozijska ekipa sa psom za otkrivanje eksploziva poslana je u zagrebačko sjedište Agrokora, no ubrzo je otkriveno da nije riječ o “paklenoj napravi”.

Možda ste propustili...