Novosti
ISPITATI PARALELNI SUSTAV FINANCIRANJA

Bernardić: Gdje su nestale milijarde kuna i eura
Objavljeno 12. travnja, 2017.

Vezani članci

ROBA STIŽE U KONZUM

Odblokirani računi Agrokorovih tvrtki

AGROKOR ĆE S 80 MILIJUNA EURA PODMIRITI DIO DUGA DOBAVLJAČIMA

Ramljak odbio uvjet Sberbanka, kredit dali domaći bankari

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je poručio kako što prije treba ispitati paralelni sustav financiranja koji, po njegovu mišljenju, postoji u Hrvatskoj, a zahtijeva i da se ispita gdje su nestale milijarde kuna i eura iz Agrokora. Povod takvoj izjavi bio je novinarski upit treba li u slučaju Agrokor razmišljati u smjeru kaznene odgovornosti, na što je prvi čovjek SDP-a odgovorio kako je njegova stranka prvi tražila saborsko istražno povjerenstvo, “jer građani Hrvatske trebaju znati gdje je njihov novac”. “Oni su već jednom platili privatizaciju i ne smiju je platiti i drugi puta”, istaknuo je.

“Vlada je mogla predvidjeti zakonom financijsku forenziku svih stvari koje su se događale u Agrokoru u zadnji šest mjeseci, ali nisu. Očito su propustili puno toga”, poručio je Bernardić. SDP je, dodao je, predložio istražno povjerenstvo jer očitim smatra da u Hrvatskoj postoji “kompletan paralelni sustav financiranja koji treba ispitati”, pri čemu državne institucije moraju, tvrdi, ispred sebe imati interes hrvatskih građana. Važnije je, ističe, ispitati gdje su nestale milijarde kuna i eura, a ne da se istražuju određene stvari vezane za prekovremene sate. Bernardić je ustvrdio kako je krizni stožer njegove stranke stalno u pogonu te se zaprimaju brojni upiti, pa čak i slučajevi prijetnji prema Agrokorovim dobavljačima, ali i radnicima. Po njemu je najvažnije u ovom trenutku da Vladin povjerenik isplati plaće radnicima i osigura sredstva za male poljoprivrednike, kako poljoprivreda u Hrvatskoj ne bi bila ugrožena.

Na kritiku Mostova saborskog zastupnika Nikole Grmoje da SDP nema plan za hrvatsko gospodarstvo, jer “to nije slikanje s Kraševom čokoladicom i ličkim zeljem”, Bernadić je uzvratio kako bi njemu bilo bolje da pazi kako će spasiti poljoprivredne proizvođače iz doline Neretve, koji su ugroženi novim zakonom, prozvanim “lex Agrokor”. H

SDP traži istražno povjerenstvo jer “građani Hrvatske trebaju znati gdje je njihov novac”