Novosti
BOROVO D.D. OPET TONE U POTEŠKOĆE

Kome (ne) treba poznata tvornica čijim radnicima hranom pomaže Caritas?!
Objavljeno 12. travnja, 2017.
Pokrenuli smo proces restrukturiranja, koji je bolan i težak, kaže Kolundžić

Vezani članci

PLAĆU U PETAK DOBIO SAMO DIO RADNIKA VUKOVARSKE TVRTKE?!

Za radnike Borova stiže pomoć u hrani

Najveći hrvatski proizvođač obuće – Borovo d.d. u Vukovaru – opet tone u poteškoće, a radnicima u hrani pomaže Caritas. Na pitanje hoće li dobiti plaću za ožujak do Uskrsa, odgovora nema. Uprava tvornice optimistična je i ne vjeruje u “crni scenarij” glede opstanka tog domaćeg brenda tradicije duge 86 godina, a, s druge strane, u Gradu Vukovaru negoduju zbog (ne)činjenja državnih struktura za spas Borova d.d., koje je – u vlasništvu države.

Podsjetimo, u tvornici Borovo prvi je par cipela proizveden 7. lipnja 1931. S godinama je postao to gigant koji je zapošljavao 23.000 radnika i godišnje proizvodio 25 milijuna pari obuće te imao 700 maloprodajnih mjesta. U Domovinskom ratu tvornica je pretrpjela silna razaranja, a ratna šteta procjenjuje se na 270 milijuna eura. Danas tvornica zapošljava 670 radnika, od kojih je 400 u Vukovaru, ima 98 trgovina, a prosječna je brutoplaća 4019 kuna, s tim što trenutno nema putnog troška ni dodatka na staž. Iz Uprave tvrde da u Borovu ni jedan djelatnik nije na minimalcu pa predsjednik Uprave Gordan Kolundžić objašnjava da je “nažalost oko 20 posto radnika blizu tog minimalca” i prima plaću od 3300 kuna. S 20-ak dana kašnjenja plaća za veljaču isplaćena je svima, osim direktoru, kako je sam kazao.

Proizvodnja je u padu, pa će lanjskih 140.000 pari kožne obuće pasti za 35 posto, a gumeno-platneni program možda će biti i veći od 170.000 pari iz 2016. godine.

– Vlasništvo je benefit, ali i odgovornost. Ne prozivam nikoga, ali nekakvo rješenje će se ubrzo naći, intenzivno pregovaramo i s HBOR-om o pronalasku dugoročnog rješenja za Borovo. Nadamo se realizaciji kredita u iznosu od deset milijuna kuna, iz kojeg bismo djelomično podmirili dospjele obveze prema dobavljačima, bankama i isplatili jednu plaću. Hoće li to biti prije Uskrsa, ne znam – kazao je Kolundžić na konferenciji za novinare u utorak.

– Nakon toga je nužna dokapitalizacija i onda tvrtka može djelovati samostalno – dodao je, ne komentirajući hoće li to “odigrati” vlasnik ili će se tražiti strateški partner. Prema Kolundžiću, Borovu d.d. u ovom trenutku zbog “utega prošlosti” treba financijska injekcija od 120 milijuna kuna.

– Borovo ima potencijal, najveći je poslodavac u Vukovaru i drugi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Da imamo novca, mogli bismo povećati proizvodnju i broj zaposlenih, i, dakako, da naši lojalni kupci nastave kupovati proizvode Borova – kaže Kolundžić, koji je “duboko uvjeren da će se rješenje naći”.

– Pokrenuli smo proces restrukturiranja, koji je bolan i težak, ali uloga je ove uprave dovesti tvrtku na zdravu poziciju. Prvi put 2015. godine, a i za 2016. pokazatelji su slični, bili smo u operativnoj dobiti, iako smo financijski u minusu od 18 milijuna kuna, što je ogroman skok od 267 milijuna kuna minusa s kojim je ova uprava 2012. krenula – kaže Kolundžić, dodajući i kako to znači da Borovo d.d. može živjeti od svog rada “ako mu netko pomogne u skidanju utega prošlosti”, odnosno troška predstečajne nagodbe. Taj je proces otvoren u svibnju 2013., a trajao je čak 32 mjeseca.

S druge strane, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kaže kako je Borovo od strateške važnosti za Vukovar i Hrvatsku.

– Važna je činjenica da je Borovo u stopostotnom vlasništvu države. Država je, dakle, i odgovorna – kaže Penava. Dodaje da je Borovo danas u gubitcima, a pet godina njime “upravljaju ljudi koji s tom tvrtkom i Vukovarom nemaju nikakve veze”.

– Borovo ima budućnost i naravno da država treba činiti, i tražio sam hitnu akciju – naveo je Penava.

Uprava Borova je, pak, iznijela podatak da je većina rukovodećeg kadra s područja Vukovara ili Vukovarsko-srijemske županije, dvoje iz Osijeka i Zagreba, kao i da je 98 posto radnika u tvornici u Borovu naselju s područja Vukovara.

Sanja BUTIGAN
VLADA O KREDITU U ČETVRTAK

Premijer Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako će Vlada na sjednici u četvrtak donijeti odluku o kreditu HBOR-a koji bi pomogao funkcioniranju Borova. “Borovo je posljednjih dana imalo poteškoća s isplatom plaća i Ministarstvo financija zajedno s drugim resorima, Ministarstvom gospodarstva, radi na rješenju kako bismo omogućili da Hrvatska banka za obnovu i razvitak sljedećih nekoliko dana pronađe kreditna sredstva koja bi pomogla funkcioniranje Borova i jednu novu likvidnost, s tim što očekujemo kvalitetan plan restrukturiranja, koji je svojstven brojnim kompanijama u Hrvatskoj ovom trenutku”, izjavio je Plenković.

TVRTKA MORA OPSTATI

Ukazujući kako je Borovo nekad bilo pokretač razvoja cijelog vukovarskog kraja, Dražen Živić iz vukovarskog područnog centra Instituta “Ivo Pilar” kaže da je to tvrtka koja nepobitno “mora opstati”. No postavlja pitanje privatizacije i upravljanja tvornicom, koja je tijekom desetljeća postojanja “baštinila znanje” u proizvodnji obuće kao robe koja ima svoje tržište. “Razlozi koji su postojali 1931., od Dunava, lake komunikacije, brzog izvoza... postoje i danas, i nema racionalnog razloga da Borovo ne opstane, probije se na tržišta i stavi u funkciju prostor kojim raspolaže”, zaključuje Živić.

Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih

Najčitanije iz rubrike