Novosti
PLAĆU U PETAK DOBIO SAMO DIO RADNIKA VUKOVARSKE TVRTKE?!

Za radnike Borova stiže pomoć u hrani
Objavljeno 1. travnja, 2017.

Radnicima zaposlenima u proizvodnji u vukovarskom Borovu u petak je, sa zakašnjenjem od 15-ak dana, isplaćena plaća za veljaču. Podatak u Upravi tvrke nismo mogli potvrditi, no povjerenica Sindikata kožne obuće Kristina Mihaljević potvrdila nam je da je plaću dobio samo dio radnika.

– Plaća je stigla za nešto manje od 300 radnika koji rade u proizvodnji gumene i kožne obuće. Radnici u trgovinama, skladištu, čistačice..., plaću nisu dobili i mi apeliramo prema državi jer to nije u redu i jer su svi radnici jednaki. Kako je i zašto tako isplaćena plaća, nitko od nas ne zna – rekla je Mihaljević. Inače, borovski radnici rade za minimalac od oko 2500 kuna.

Nakon što je u javnost u četvrtak dospjela vijest da radnici Borova d.d. nisu dobili plaću za veljaču, pristigle su brojne reakcije na situaciju u toj vukovarskoj tvrtki koja od Domovinskog rata posluje s teškoćama. Reagirao je i Caritas Vukovarskog dekanata koji je, u suradnji s Gradom Vukovarom, pozvao radnike tvornice Borovo u potrebi neka se jave u prostorije Caritasa na adresi Kralja Petra Krešimira IV., u gradskoj četvrti Borovo naselje, gdje mogu dobiti hranu i higijenske potrepštine. Pomoć koja je mnogim radnicima prijeko potrebna, mogu preuzeti od 3. do 12. travnja, u vremenu od 16 do 18 sati. Dan ranije Sindikat kožne obuće u tvornici Borovo d.d. upozorio je da su radnici “Božić 2016. dočekali bez plaće i sada strahuju da će im jednako biti i za Uskrs”. Uprava Borova d.d. istoga je dana medijima dala informaciju kako će radnicima plaća za veljaču biti isplaćena kada se ishodi kredit od HBOR-a ili, ako bude moguće, i ranije. Inače, Borovo danas zapošljava 670 radnika, a tvrtka je to koja je i dalje u vlasništvu Republike Hrvatske.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je kazao kako očekuje od Vlade RH da reagira i riješi problem tvrtke Borovo koja je prije Domovinskog rata zapošljavala 22.000 radnika.

O slučaju Borovo oglasile su se i političke stranke u Vukovaru.

– Tijekom proteklog razdoblja više smo puta isticali problematiku vezanu uz tvrtku Borovo, ali tadašnja Vlada RH, na čijem je čelu bila Kukuriku koalicija, nije imala ni volje ni znanja riješiti problem. Od Vlade RH tražimo hitno rješavanje nastale teške financijske situacije kako bi se radnicima u što kraćem roku osigurala isplata neisplaćenih plaća, te ujedno očekujemo i rješavanje cjelokupne problematike čime bi se osigurala sigurnost radnih mjesta i bolja budućnost tvrtke – poručili su iz vukovarskog HDZ-a.

SDP Vukovara od Vlade Andreja Plenkovića također je zatražio da se pomogne tvornici Borovo.

– Pravo na plaću ustavno je pravo, a neisplata plaće je kazneno djelo. Stoga, Vlado Republike Hrvatske, obećali ste pomoći Vukovaru pa vas iz Vukovara podsjećamo, hitno stvorite i Lex Borovo – to je državna tvrtka – navodi se u priopćenju za javnost vukovarskog SDP-a.

Vukovarski HDSSB upozorio je na alarmantno i “neizdrživo stanje u tvrtki Borovo”.

Sanja BUTIGAN

Ivan Penava

gradonačelnik Vukovara

OČEKUJEM BRZI POTEZ VLADE

– Vlada će morati “presjeći” i Borovo postaviti na zdrave noge, jer sve drugo bit će samo produžavanje agonije – izjavio je gradonačelnik Penava, dodavši kako ta tvornica za Vukovar ima posebo značenje budući da je “i cijelo Borovo naselje nastajalo zajedno s tvornicom”. Kazao je i da Grad Vukovarom s Upravom tvrtke nema dobru komunikaciju. “Očekujem brzi potez Vlade, jer riječ je o interesu grada Vukovara,” rekao je Penava.

Možda ste propustili...

SPISATELJ, NAKON VIŠESATNOG OPERATIVNOG ZAHVATA, PRIKLJUČEN NA RESPIRATOR

Osumnjičenik za napad na Rushdieja sklon šijitskom ekstremizmu

NAJVEĆE TRAGIČNE NESREĆE S POGINULIMA U HRVATSKOJ

Najveće cestovne nesreće u novijoj povijesti Hrvatske

ZBOG “SOTONSKIH STIHOVA” 1988. HOMEINI POZVAO NA UBOJSTVO KNJIŽEVNIKA

Salman Rushdie ranjen nožem na pozornici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe od Utočišta nakon dvije godine u velikom se broju vratili aljmaškom svetištu

2

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije

3

BLAGDAN VELIKE GOSPE PROSLAVLJEN I U JEDINOM BARANJSKOM MARIJANSKOM SVETIŠTU

Molitva u miru i tišini - na način kako se to radilo prije 100 godina