Zdravlje
ČIČOKA

Saveznik dobrog zdravlja
Objavljeno 10. travnja, 2017.

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja diljem svijeta. Korijen biljke pomalo je neugledan, gomoljast, nepravilnoga je oblika i veličine. Ova biljka izuzetno je korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks - tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje. Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka.

Čičoka, za razliku od krumpira, ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir. Ovu biljku odlikuje vrlo niska kalorijska vrijednost (79 kcal na 100g), ali i obilje nužnih nutrijenata. Odličan je izvor važnih minerala - kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza. Obiluje i vitaminima C, D, A (beta-karoten) te vitaminima B skupine.

Sadrži važne i za organizam prijeko potrebne esencijalne aminokiseline. J.Kn.

Najčitanije iz rubrike