Ekonomija
EUROPSKI ODBOR REGIJA O JAČANJU ULOGE POLJOPRIVREDNIKA

Hrana za vrtiće i škole od lokalnih proizvođača
Objavljeno 29. ožujka, 2017.

Savjetovat ćemo Europskoj komisiji izmjenu zakona o javnoj nabavi kako bismo omogućili lokalnoj vlasti da hranu za vrtiće, škole i ustanove nabavlja od lokalnih proizvođača hrane i tako omogući održivi razvoj svoje lokalne zajednice - rečeno je između ostalog na dvodnevnom, 122. plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija.

Plenarno je zasjedanje imalo nekoliko aktualnih tema: raspravljalo se o smanjenju rasipanja hrane, održivoj poljoprivredi, promicanju zdravstveno ispravne prehrane, ali i o Brexitu te prijedlozima protokola zbog prirodnih katastrofa.

Na zasjedanju su sudjelovali i predstavnici hrvatskih lokalnih zajednica, a među njima bio je i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, koji je istaknuo važnost sudjelovanja u radu Europskog odbora regija. Naime, javnosti je manje poznato kako je riječ o savjetodavnom tijelu Europske komisije koje ima 350 članova, a hrvatska se delegacija sastoji od devet članova, predstavnika lokalne vlasti (4 župana te gradonačelnici i načelnici općina) različitih političkih opcija. Ideja je povezati zakonodavstvo i ustrojstvo Europske unije sa specifičnostima pojedine regije i obrnuto: lokalnom stanovništvu predstaviti pojedine aspekte politike europske unije, ukratko je objasnio Marušić rad Odbora regija te dodao kako se plenarne sjednice održavaju svaka tri mjeseca, te se glasanjem donose odluke koje će se proslijediti Europskoj komisiji. Budući da se Europska unija zasniva na suradnji naroda, bit ovog Odbora regija je da se odluke Europske komisije donose na osnovi preporuke i savjeta ovog odbora koji se sastoji od predstavnika lokalne vlasti, pojasnio je Marušić. Iako različitih političkih opcija, hrvatska delegacija u Odboru regija djeluje jedinstveno gdje prije glasovanja zauzmemo stavove koji najbolje odgovaraju Hrvatskoj, rekao je Marušić i podsjetio kako je bilo prošle godine kada je bilo aktualno zbrinjavanje migranata ili u vrijeme katastrofalnih poplava. Pitanje migranata i ove je godine u fokusu, kao i Brexit te ublažavanje posljedica krize u poljoprivredi, kao i uvijek aktualno zapošljavanje mladih i teže zapošljivih skupina poput žena i starijih od 45 godina, a tu su i razna socijalna pitanja te zaštita okoliša, pojasnio je Marušić i naglasio kako je Odbor regija bitan dio europskog zakonodavstva jer se ni jedna odluka ne donese bez mišljenja Odbora. - Zbog potrebe da se ide ukorak s aktualnostima, Brodsko-posavska županija nedavno je, zajedno s Dubrovačko-neretvanskom, otvorila ured u Bruxellesu te očekuju višestruke koristi od prisutnosti u središtu Europske unije - rekao je Marušić.

Plenarno je zasjedanje započelo izlaganjem Vytenisa Andriuakisa, povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane, koji je otvorio temu održivog odnosa prema hrani. Podsjetio je kako je EU najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda, ali istovremeno i uvoznik, te istaknuo kako se pri tome kvalitetna hrana izvozi, a uvozi se jeftina i nekvalitetna hrana, što trenutno odgovara potrošačima, ali se dugoročno negativno odražava i na zdravlje društva i na gospodarstvo. Naime, Andriuakis smatra kako Europa proizvodi dovoljno kvalitetne hrane te je važno potrošačima omogućiti pristup kvalitetnoj i zdravstveno ispravnoj hrani, a pri tome je nužno skratiti lance dostave. Analize su pokazale kako se lanac dostave produljuje kad se velike koorporacije uključe u lanac, čime se povećavaju troškovi transporta, ali i zagađenje okoliša, rekao je Andriuakis i dodao kako također treba osigurati da i naljepnice na ambalaži koje čitaju potrošači moraju biti točne i davati podatke o podrijetlu hrane i načinu uzgoja. Tijekom zasjedanja predložena je nužnost izmjene zakona o trgovini kako bi se lokalnoj zajednici, školama i vrtićima omogućila nabava namirnica, voća i povrća od lokalnih proizvođača, čime bi se poticala domaća proizvodnja i gospodarstvo te osigurala održivost malih poljoprivrednih proizvođača, ali bi se ostvarila i značajna ušteda u transportu i dodatno zaštitilo okoliš od zagađenja, a otvorili bi se i novi poslovi u lokalnoj zajednici. Andriuakis je podsjetio kako je zdravija hrana, uz očuvanu prirodu i okoliš, preduvjet i za zdravije društvo...

Roberta SORIĆ
Ukratko o Odboru regija:

l Više od 20 godina u službi građana EU-a

l 350 članova iz 28 zemalja članica EU-a

l 6 povjerenstava

l 5 političkih klubova

l Održi se do 6 plenarnih zasjedanja godišnje, a prošle je godine usvojeno 60 mišljenja i izdane su tematske brošure, organizirani razni događaji i pokrenute brojne inicijative

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike