Ekonomija
SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Nakon što su gotovo pet godina zajedničkim snagama čistili jame, špilje i rijeke od otpada, suradnja Lidl Hrvatska i inicijativa Čisto podzemlje dobila je novu dimenziju jer su speleolozi iz Čistog podzemlja krenuli u edukaciju učenika osnovnih škola diljem Hrvatske.

Samo u pilot-fazi projekta "Ambasadori Čistog podzemlja" održana su predavanja u čak 120 škola, a uz Lidlovu podršku Čisto podzemlje s početkom školske godine planira nova predavanja u svim krajevima Hrvatske.

Projekt "Ambasadori Čistog podzemlja" nastavak je postojećeg volonterskog projekta "Čisto podzemlje" koji Zagrebački speleološki savez provodi još od 2015. godine. Cilj je novog projekta educirati učenike osnovnih škola o važnosti zaštite i očuvanja krškog podzemlja. Osim poruka o važnosti očuvanja pitke vode i zaštite krša djecu se želi potaknuti da budu ambasadori i čuvari prirode koji će u krugu svojih prijatelja te uže i šire obitelji utjecati na sprječavanje daljnjeg onečišćenja jama i špilja diljem Hrvatske.

Voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska Marina Dijaković ovom je prilikom poručila: "Nakon višegodišnjeg niza uspješnih akcija čišćenja jama, špilja i rijeka s vrijednim volonterima inicijative Čisto podzemlje, zadovoljstvo nam je podržati ovaj projekt kojim će u učionicama diljem Hrvatske naši osnovnoškolci steći vrijedno znanje o krškom podzemlju koje nas okružuje te važnosti njegova očuvanja. Vjerujemo da je edukacija mladih o zaštiti prirode i okoliša prvi i pravi korak za bolju i održiviju budućnost.


- Naši ‘ambasadori’ već su u ovoj ranoj fazi projekta educirali više od 6000 učenika, a to je promocija speleologije i zaštite podzemlja kakva u Hrvatskoj nije nikad viđena. Djeca su danas često naši učitelji, pa smo uvjereni da će školarci u svojim obiteljima prenijeti poruku o važnosti očuvanja špilja i jama. Iz dana u dan vidimo smisao u ovom projektu, ponosni smo na njega i uvjereni da ćemo u skoroj budućnosti zaustaviti novo onečišćenje našeg jedinstvenog podzemlja - izjavio je Ruđer Novak, voditelj inicijative Čisto podzemlje. Z.R.
Čuvajmo vode
Podsjetimo, “Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti” projekt je koji gotovo pet godina intenzivno radi na čišćenju jama i špilja diljem Hrvatske s ciljem zaštite okoliša, a ponajprije voda koje protječu kroz onečišćeno podzemlje. Lidl podržava Čisto podzemlje u njihovim naporima u osvještavanju problematike zagađivanja podzemlja i voda, a u okviru ove plodonosne suradnje, od 2020. do danas izvučeno je impresivnih 306 kubika otpada iz više od 50 objekata. U okviru suradnje Lidla i Čistog podzemlja, a prateći strategiju Schwarz grupe River Cleanup Collective - Together for Cleaner Rivers te REset Plastic, prošle je godine provedena i akcija čišćenja rijeke Kupe.

Možda ste propustili...

POSLJEDICE NAMETA NA UVOZ KINESKIH VOZILA U EUROPU I SAD

Carine mogu potaknuti inflaciju

NOVI ZAKON MOGAO BI OTEŽATI NABAVU OMILJENOG NAPITKA U EUROPI

Zalihe kopne, trgovci nabavljaju više kave

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANALIZA HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA

Plaće u Hrvatskoj rasle su dvostruko brže nego u ostatku Europske unije

2

PREPREKE RASTU GOSPODARSTVA EUROPSKE UNIJE

Granice koče trgovinu uslugama

3

NOVI ZAKON MOGAO BI OTEŽATI NABAVU OMILJENOG NAPITKA U EUROPI

Zalihe kopne, trgovci nabavljaju više kave