Crna kronika
PRESUDA PLJAČKAŠU

Ostavite me u zatvoru odmah, nemam kamo!
Objavljeno 28. ožujka, 2017.
Osječanin je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora

OSIJEK - Ivica Lučić (44) nepravomoćno je osuđen na Županijskom sudu Osijek na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog dva razbojstva i jednog pokušaja pljačke u Osijeku. Za razbojstva je osuđen na tri godine zatvora, a za pokušaj na godinu dana. Kazna je objedinjena. Usto, određena mu je sigurnosna mjera liječenja od alkohola, mora platiti sudske i troškove vještačenja u iznosu nešto manjem od četiri tisuće kuna te u državni proračun uplatiti 600 kuna, koliko je ukrao u prvoj pljački, jer trgovačko društvo koje je za taj iznos oštećeno nije podnijelo zahtjev za naknadu štete.

Kada je branitelj, odvjetnik Renato Ivanović, zatražio njegovo puštanje iz istražnog zatvora, Lučić je reagirao.

- Ispričavam se odvjetniku, ali molio bih sud da odmah ostanem na izdržavanju kazne. Sestra mi se razboljela i ako iziđem, nemam kamo - dodao je Lučić. Sud je odlučio da ostane u zatvoru, ali zbog toga što je smatrao kako postoji realna opasnost da bi mogao ponovno krenuti u razbojstva, što je i zatražila Mirjana Zubčević, zamjenica županijskog državnog odvjetnika.

Lučić je sve priznao onako kako ga se optužnicom i teretilo. Naime, 16 studenoga prošle godine, u 21.48, na Gornjodravskoj obali 90 u Osijeku ušao je u prodavaonicu MID i, prijeteći nožem trgovkinji, zatražio novac. Žena mu je u strahu za svoj život dala 600 kuna, za koliko je oštećeno Trgovačko društvo “Veliki odmor”. Dva dana poslije u 19 sati u osječkoj Dubrovačkoj ulici ušao je u prodavaonicu “Dubrovačka” te, zaprijetivši djelatnici, rekao: “Daj novac!” Trgovkinja je iz blagajne izvadila 2639 kuna. Tom pljačkom oštetio je ID “Narodni trgovački lanac”.

U treću pljačku krenuo je 24. studenoga oko 18.30 u Strossmayerovoj ulici u Osijeku. Tada je ušao u pekarnicu “Kadulja 37” te uz prijetnju nožem i riječima “Otvori blagajnu ili ću te zaklati!” od djelatnice zatražio da mu preda sav novac. Međutim, prodavačica je to odbila učiniti i počela pozivati pomoć. U strahu da ne bude uhvaćen, istrčao je iz pekarnice.

- Nedvojbeno ste priznali počinjenje kaznenog djela, a sud je pri odmjeravanju kazne uzeo u obzir vaše iskreno kajanje i držanje pred sudom te prijašnju neosuđivanost. Liječenje će vam dobro doći, da vam bude bar malo lakše kad iziđete iz zatvora - kazao je, obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća, sudac Darko Krušlin.

Sandra LACIĆ
GOMILANJE DUGOVA I ALKOHOL...

Ivica Lučić u svojoj je obrani naveo da je krenuo u pljačke zbog spleta nesretnih okolnosti. Peterostruko odlikovani hrvatski branitelj u Domovinski je rat otišao sa 17,5 godina i prošao sva ratišta. Nakon 20 godina u vojsci otišao je u mirovinu. Lani je operiran jer mu je puknuo čir. “Gotovo sam umro. Razlog je u meni samome. Počeli su mi se gomilati dugovi. Odao sam se alkoholu...” kazao je Lučić. Dodao je da je time osramotio i sebe i svoju obitelj, a žrtvama se ispričao što im je nanio psihičke traume.

presuda

PLJAČKAŠU

JE KAZNA OBJEDINJENA

Možda ste propustili...

JEDAN OD GORIH PROMETNIH VIKENDA U 2024.

Na hrvatskim su cestama za vikend poginule četiri osobe

POTRAGA ZA PIROMANOM

Sto požara u sto minuta

PROMETNA NEKULTURA NA HRVATSKIM CESTAMA

U dvije godine više od 1,36 milijuna prometnih prekršaja

Najčitanije iz rubrike