Regija
NASTAVAK UREĐENJA TRGA SV. JOSIPA

Radove će organizirati i ugostitelji
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

SLATINA

Središnji gradski trg u Slatini s atraktivnom i prepoznatljivom fontanom u obliku skulpture kao gradskim obilježjem, koji su mnogi ocijenili jednim od najljepših trgova u široj okolici, prošle je godine promijenio svoj izgled. Stara fontana u nekoliko je navrata dorađivana, a njen hidrosustav zbog dotrajalosti crpki i konstrukcije bilo je potrebno rekonstruirati. U novom sustavu umjesto potopnih ugrađene su crpke izvan fontane, u posebnoj strojarnici, sa sustavima za omekšavanje i dezinfekciju vode, a iznad strojarnice načinjena je pozornica za različite programe. Nova fontana ima središnju mlaznicu i vanjski okrugli vodeni zid, s kosim mlazovima vode i privlačnim svjetlosnim efektima.

Bila je to samo prva faza radova na uređenju trga. S dolaskom lijepog vremena, a nakon proslave blagdana zaštitnika grada sv. Josipa započela je druga faza uređenja prostora oko fontane. Prema riječima pročelnice gradskog Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Vesne Klement, u drugoj fazi planira se povećati opločeni prostor izvan kruga fontane i otvoriti taj dio trga prema Parku 136. slatinske brigade.

– Na taj način spojit ćemo te dvije javne površine u jednu cjelinu, na kojoj će biti omogućena veća okupljanja građana prilikom održavanja određenih programa - kaže pročelnica Klement i podsjeća da trg oko fontane, šetnica, Park 136. slatinske brigade i glazbeni paviljon čine gradsku pozornicu na otvorenom, gdje se događaju različite gradske manifestacije i gdje se građani svakodnevno okupljaju i druže. Radove na zakupljenim ljetnim terasama organizirat će zainteresirani ugostitelji u skladu s projektnom dokumentacijom i sukladno sporazumu zaključenom s Gradom. Tvrtka Građevinarstvo Horvat iz Noskovačke Dubrave, koja je taj posao dobila na javnom natječaju, prije puštanja fontane u rad, s isporučiteljem opreme ugradit će filtre i obaviti redovni servis u skladu s jamstvenim rokom.

Prva faza obnove trga s novom fontanom stajala je 1.195.830 kuna, a druga faza bit će i skuplja, jer obuhvaća opločenje dijela sada zelenih površina na trgu, rekonstrukciju javne rasvjete, pješačkih staza uz park, platoa i stare fontane ispred zgrade gradske uprave...

Druga etapa radova na nastavku uređenja trajat će do Uskrsa, nakon čega će uslijediti stanka sve do iza Dana grada (1. rujna), kada se radovi nastavljaju. P.Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike