Novosti
TRAŽI SE RJEŠENJE ZA PROBLEM S VODOM U KOMLETINCIMA

Kvaliteta pitke vode nema nikakve veze s računima?!
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

Na sjednici Gradskog vijeća Otoka u petak je donesena odluka da se daje podrška mještanima Komletinaca glede rješavanja problema s pitkom vodom, kao i da se inzistira, u žurnoj proceduri, na spajanju Otoka i Komletinaca na regionalni vodovod istočne Slavonije, čime bi se problem, a riječ je o investiciji od 15 milijuna kuna, trajno riješio. Potvrdio je to otočki gradonačelnik Josip Šarić, rekavši i kako je u tijeku spajanje Komletinaca na otočki vodoopskrbni sustav, što je interventno rješenje, s rokom izvedbe od 30 dana. U međuvremenu, u Otok je od petka Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) počeo slati cisterne s pitkom vodom. Cisterne će u Komletince dolaziti svaki dan. Gradonačelnik Šarić kazao je i kako se Gradsko vijeće suglasilo da se zatraži analiza eventualne štetnosti za zdravlje stanovnika Komletinaca, zbog arsena u vodi.

Na upit Glasa Slavonije u petak je iz VVK-a stigao odgovor o slučaju Komletinci. Između ostaloga, navodi se da je tamošnji zdenac pušten u rad 1989. godine i da su zbog stanja u podzemlju utvrđeni određeni parametri koji prelaze maksimalno dopuštene koncentracije za pitku vodu, odnosno da “voda u tim slojevima sadržava prekomjerne koncentracije željeza, arsena i amonijaka, koje nisu u skladu s Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju”. Navode i da se analize vode obavljaju redovito i da su dostupne na internetskim stranicama VVK-a. Nadalje, iz VVK-a tvrde da je posljednje analitičko izvješće, iz 2016. godine, pokazalo da 116 parametara udovoljava maksimalno dopuštenim koncentracijama, a tri parametra odstupaju, a riječ je o arsenu, amonijaku i željezu. “Voda koja odstupa od Pravilnika ne koristi se za piće i hranu, nego za sanitarne potrebe”, ustvrdili su u VVK-u, dodavši da su “godinama upozoravali na probleme”.

Dok Komletinčani pitaju zašto su plaćali zdravstveno neispravnu vodu, iz VVK-a kažu kako pri formiranju cijene vode “nema kriterija kakvoće vode prema kojoj bi se formirala cijena”. S.Butigan

PRONAĆI NOVAC ZA REGIONALNI VODOVOD

HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej upozorio je u petak na problem s vodom u Komletincima. “Za cjelovito rješavanje problema spajanja na regionalni vodovod potrebna su sredstva koja se moraju pronaći da bi se riješio problem s pitkom vodom, kako Komletinaca tako i ostalih mjesta u Slavoniji”, istaknuo je Culej na konferenciji za novinare. Zbog vode u Komletincima saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić zatražio je i stanku u Saboru te je i on upozorio na potrebu i važnost regionalnog vodovoda u istočnoj Slavoniji. “Dio je napravljen, ali treba žurno osigurati dodatna sredstva da se on dovrši”, rekao je Panenić.

Možda ste propustili...

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

DUGUJU 3,88 MILIJARDI EURA

U blokadi je 211 tisuća građana

Najčitanije iz rubrike