Regija
HRVOJE TOPALOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE ĐURĐENOVAC:

Lani smo ostvarili projekte vrijedne 30 milijuna kuna
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

Vezani članci

SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA

Poticati društveni i gospodarski napredak Đurđenovca

Dan općine Đurđenovac i Dan Župe sv. Josipa više su nego dobar povod za razgovor s načelnikom Općine Hrvojem Topalovićem. Mladi i uspješni načelnik, kojemu je ovo treći mandat, sa svojim timom suradnika u prošloj je godini povukao 30 milijuna kuna za realizaciju i pripremu niza kvalitetnih projekata. U razgovoru nam je najavio i ovogodišnje programe u općini.

Vodocrpilište i deponij

Možete li nabrojati neke najvažnije projekte na kojima ste radili u posljednjih godinu dana?

- Protekla godina bila je najuspješnija u povijesti Općine Đurđenovac, posebno što se tiče realiziranih investicija, ali i postavljanja temelja za realizaciju novih projekata. Želim istaknuti da smo sigurno jedna od najuspješnijih općina u državi, a sigurno najuspješnija u Osječko-baranjskoj županiji prema povlačenju sredstava uz Europske unije, pisanju i apliciranju projekata, ali i njihovoj realizaciji. Iznimno je važno rješavanje problema vodoopskrbe na području cijele općine. U svih 14 naselja stanovnicima je osigurana pitka voda. U prošloj godini krenuli smo i u rekonstrukciju vodocrpilišta “Đurđenovac”, koje je prošireno i modernizirano te je sada kapacitet 40 litara u sekundi, a do sada je bio 20 litara u sekundi. Riječ je o projektu vrijednom 21 milijun kuna, za koji smo uspješnom aplikacijom sredstva povukli iz fondova EU-a. Sigurno da je to najveći i najvredniji projekt koji je od iznimne važnosti za život na području općine.

Uspjeli smo sredstvima Europske unije i sanirati odlagalište otpada “Teodorovac” vrijednosti 6,5 milijuna kuna. Bitna je i izrada projektne dokumentacije i aplikacijskog paketa koji će služiti za prijavu na fondove EU-a za gradnju kanalizacijskog sustava na području cijele općine. Vrijednost projektne dokumentacije kanalizacijskog sustava je 3,5 milijuna kuna, a sama gradnja procjenjuje se na 100 milijuna kuna. Poučeni dobrim iskustvima na dosadašnja tri projekta, uvjeren sam da ćemo potrebna sredstva za gradnju sustava odvodnje osigurati iz europskih fondova. Za mene je iznimno važna činjenica da smo za rješavanje vodovodne i komunalne infrastrukture uspjeli osigurati europski novac.

To su doista kapitalni projekti, no što je još sve građeno, rađeno između dviju proslava Dana općine?

- Uspjeli smo sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je financirao sa 60 posto troškove, a ostatak Općina Đurđenovac, energetski obnoviti zgradu vrtića koja je sagrađena 1931. godine. Intenzivno se radilo i na novom društveno-vatrogasnom domu u Našičkom Novom Selu, čiji završetak očekujemo za nekoliko mjeseci, a najvećim je dijelom rekonstruirana i Ulica Alojzija Stepinca u Đurđenovcu. Gradi se mrtvačnica u Bokšić Lugu, a nastavili smo i s uređenjem nerazvrstanih cesta i gradnjom pješačkih staza. Kroz projekt “Siguran pješak” sagradit ćemo pješačke staze u svim naseljima općine.

Cesta u Krčevini

Što je s više puta najavljivanom gradnjom ceste u naselju Krčevina?

- Meni kao načelniku osobito je važno da sva naselja imaju kvalitetnu prometnu infrastrukturu i moja je velika želja da što prije počne gradnja ceste u Krčevini. Aktivnosti idu dobrim smjerom i za nekoliko mjeseci uspjet ćemo sagraditi cestu i u naselju Krčevina, jedinom koje još nema asfaltiranu cestu. Asfaltirat ćemo Zagorsku i Riječnu ulicu u Krčevini te spoj s naseljem Beljevina, ali i cijelu Zelenu ulicu u tom naselju. To je projekt vrijedan 8,5 milijuna kuna, a bit će riješen kroz program ruralnog razvoja. Očekujemo vrlo brzo i pozitivnu odluku Agencije za plaćanja u poljoprivredi i nakon toga raspisat ćemo natječaj za izvođenje radova.

Što biste poručili stanovnicima općine Đurđenovac?

- Svim Đurđenovčankama i Đurđenovčanima, stanovnicima ostalih naselja na području općine te cijenjenim gostima koji će posjetiti Đurđenovac, čestitam Dan općine i blagdan sv. Josipa, zaštitnika naše župe i općine. Želim mnogo zdravlja i sreće, i pozivam ih sve da nam se pridruže na proslavi rođendana Đurđenovca.

Snježana FRIDL

Kroz projekt “Siguran pješak” sagradit ćemo pješačke staze u svim naseljima općine

Sigurno smo najuspješnija općina u županiji prema povlačenju novca iz EU-a

U utrci za načelnika

Pred izborima smo, hoćete li u utrku za načelnika? Iskreno, koje su vaše ambicije?

- Kandidirat ću se za načelnika i vjerujem u pobjedu. I dalje će mi biti interes da uz pomoć općinske uprave i Općinskog vijeća pretočim u stvarnost zacrtane projekte. Kroz ove četiri godine pokazali smo da smo bili na visini zadatka i da nismo štedjeli ni trud ni vrijeme za zajedničko nam dobro. Da smo bili uspješni, dovoljno govori podatak da smo samo u prošloj godini realizirali 30 milijuna kuna vrijedne projekte. To nam daje za pravo vjerovati da će dobronamjerni i realni ljudi to prepoznati i znati cijeniti. Nastavit ćemo raditi istim tempom i u idućem razdoblju.

Možda ste propustili...

DAN OTVORENIH VRATA POSEBNIH ODJELA OŠ “A. G. MATOŠ”

Učenici su pokazali što znaju i raznježili publiku

ŽELE BOGATIJI DRUŠTVENI ŽIVOT

Mladi se po selima smatraju zakinutima

Najčitanije iz rubrike