Novosti
SMIRUJU SE STRASTI

Agrokor čeka restrukturiranje
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

Iako se pojedini mediji u svome obračunu s Ivicom Todorićem naslađuju krizom u koju je zapao koncern Agrokor, strasti i svojevrsna histerija oko najveće hrvatske kompanije stišavaju se.

Problem koji ima prezaduženi koncern nije od jučer i sigurno neće biti brzo riješen. Rješenja koja su pred vodstvom koncerna, ili, točnije, donesena od najvećih kreditora, slažu se ekonomisti, vjerojatno će za neke dionike biti bolna. Vrijednost koncerna i njegovih brendova svojevrsno je jamstvo da se u Agrokoru može promijeniti vlasnička struktura, može se provesti restrukturiranje i mnogi drugi potezi. Zbog tih će poteza neki dobavljači ostati bez dijela svojih potraživanja, doći će i do promjene u vlasničkoj strukturi, lako je moguće da će dio zaposlenika ostati bez posla, ali ništa od toga ne bi smjelo ugroziti funkcioniranje tvrtki koje imaju perspektivu i koje će vraćati dugove kreditorima.

Smiriti loptu

I reakcije političkih čelnika izjavama da će država braniti gospodarski sustav i štititi prema potrebi nacionalne interese, a ne spašavati Todorića, smanjile su strah od kraha koji bi ugrozio cijelu zemlju, a vjerojatno najviše istok Hrvatske. “Želim reći da trebamo svi zajedno smiriti loptu, vrlo trezveno pristupiti dijalogu koji vodimo s kompanijom i najvažnijim vjerovnicima, od kojih očekujemo da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu rješavanja postojećih teškoća u poslovanju, na koje su, između ostaloga, u svojim izvješćima proteklih tjedana upozorile i međunarodne rejting-agencije”, izjavio je premijer Andrej Plenković prije sjednice Vlade.

Ponovio je da je Agrokor značajan subjekt hrvatskog gospodarstva te da će pozorno pratiti sve aktivnosti vezane uz tu kompaniju. “Nadamo se da će doći do pozitivnog razrješenja situacije, a ono što je uloga Vlade RH jest da vodimo računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti gospodarskog i financijskog sustava zemlje”, rekao je premijer. Dodao je da se sve Vladine aktivnosti vode kroz dijalog i na zakonit način.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori upozorili su da je Agrokor privatno vlasništvo i da prije bilo kakve intervencije (države) treba vidjeti postoji li utemeljeno uporište u zakonskoj regulativi, pozitivnim praksama u EU i dr. “Sljedeći će potezi svakako utjecati na gospodarsko-socijalnu situaciju u cijeloj državi”, kazali su za Hinu u HGK-u. Iz Hrvatske udruge poslodavaca također su za Hinu izjavili kako menadžment koncerna “intenzivno radi na stabilizaciji financijske pozicije”, izrazivši uvjerenje da će u tome biti uspješni.

Stižu prijedlozi

“Agrokor je velika i za hrvatsko gospodarstvo jedna od najvažnijih kompanija. Osim što ima 60 tisuća zaposlenih, od čega gotovo 40 tisuća u Hrvatskoj, surađuje s nekoliko tisuća tvrtki, među kojima je priličan broj onih čije poslovanje u velikoj mjeri ovisi o Agrokoru. Stoga je razumljivo da svi sa zanimanjem prate poslovanje Agrokora, pa i određene probleme s kreditnim rejtingom i financiranjem svih obveza. Agrokor ima snažne brendove, kompanije koje uspješno posluju i imaju jake tržišne pozicije, tako da s prevladavanjem aktualnih financijskih izazova budućnost Agrokora i njegovih kompanija nije ugrožena”, kaže HUP.

Predsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak u četvrtak je kazao kako je poslao zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo, koji bi trebao raspravljati o stanju u Agrokoru. Vrdoljak je istaknuo da u HNS-u imaju nekoliko prijedloga za rješavanje situacije u tom koncernu. Objasnio je kako, unatoč nekim praksama opozicije, u HNS-u žele biti drukčiji i iz opozicije nuditi konkretna rješenja. Obrazlažući razloge za sazivanje sjednice Odbora, kazao je kako stanje u Agrokoru “može utjecati u velikoj mjeri na BDP, na stabilnost proračuna, na poljoprivrednu politiku, na industrijsku politiku, prehrambeno-prerađivačku industriju i, u krajnjoj liniji, na socijalnu stabilnost najmanje 150.000 građana Hrvatske i na ekonomske interese Hrvatske u regiji”. Rekao je kako zbog svega toga Vlada ne može pasivno promatrati što se događa te od Vlade očekuje da ima čistu i jasnu sliku što su namjere vjerovnika, kakav su status i namjere partnera i dobavljača i da napravi ozbiljan scenarij za stabilizaciju stanja u Agrokoru. Istaknuo je kako u HNS-u sigurno ne zagovaraju državni intervencionizam, ni narušavanje vlasničkih prava, dodavši kako žele da država u ovako ozbiljnijoj situaciji sudjeluje u scenariju planiranja stabilizacije stanja, jer sve ovo može rezultirati velikom i dugoročnom štetom za zemlju. “Ako je Vlada pasivna i kaže da očekuje da Uprava donosi odluke, mi želimo da onda Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora napravi scenarij plana što su opcije koje će razrađivati”, zaključio je Vrdoljak.

Igor MIKULIĆ/H
HURS protiv senzacionalizma

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozdravila je u četvrtak istupe vrha državne vlasti kojima se pokazuje zauzetost za smirivanje tenzija te otklanjanje mogućih prepreka za stabilno poslovanje koncerna Agrokor. “U cilju zaštite radnih mjesta i gospodarskih interesa Republike Hrvatske, pozivamo sve uključene da se u pogledu situacije i procesa u koncernu Agrokor ne vode populizmom i senzacionalizmom, nego isključivo interesima radnika”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Šimo Orešković

bivši predsjednik Sindikata PPDIV-a

Stečaja neće biti, isplata plaća neupitna

Bivši predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković prilično dobro poznaje stanje u tvrtkama koncerna Agrokor jer velik broj njegovih zaposlenika čini članstvo tog sindikata. Orešković ističe kako je dobro što ni u jednoj Agrokorovoj tvrtki ne postoje uvjeti za otvaranje predstečajne nagodbe ili stečajnog postupka, što znači kako nema razloga da te tvrtke ne nastave normalno poslovati i raditi. Kada je u pitanju rješenje teškoća, on ističe kako bi svi sindikati koji imaju svoje članstvo u poduzećima Agrokora trebali “potpuno dati potporu menadžmentu, odnosno financijskim institucijama koje će provoditi vjerojatno restrukturiranje kompanije, kao rješenje za ozdravljenje kompanije”. “Davanjem te potpore podržat će izravno nekoliko tisuća zaposlenih radnika. Samo na području Slavonije i Baranje riječ je o oko pet tisuća radnika, a među partnerima Agrokora i nekoliko tisuća malih proizvođača, OPG-ova. Koliko mi je poznato, isplata plaća za zaposlene gotovo sigurno neće doći u pitanje”, kazao je za Glas Slavonije Šimo Orešković.

Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine