Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ O AGROKORU

Plenković: Od Uprave
očekujem mudre odluke
Objavljeno 15. ožujka, 2017.
Marić: Ništa neuobičajeno oko pitanja poreza za sada nije uočeno

Premijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu da se “malo smiri lopta” oko Agrokora te poručio kako Vlada očekuje da Uprava tog koncerna donosi mudre i korisne odluke za kompaniju i njezine partnere. “Predstavnici hrvatske Vlade, ministri i ja osobno često se sastajemo s brojnim čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva iz međunarodnih kompanija. Nije uvijek nužno ni sve na internetu, ni na web-stranici niti treba biti. Apeliram na sve da malo smire loptu. Dakle, to što mi raspravljamo o sastancima koji su se odvili prije nekoliko tjedana nije nikakav razlog za bilo kakvu dramu ni bilo kakvu uznemirenost”, kazao je premijer novinarima u Hrvatskom saboru. Premijer je ponovio kako je Agrokor velika hrvatska kompanija te su za njezino vođenje odgovorni prije svega vlasnik i Uprava.

“Očekujemo da upravljanje poslovima Agrokora bude na razini koju očekuju i njegovi zaposlenici, i njegovi partneri, i njegovi dobavljači. Ono što je interes mene kao predsjednika Vlade i interes hrvatske države jest da sve što je vezano uz Agrokor, na bilo koji način, nema negativnih reperkusija na stabilnost hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava”, rekao je Plenković.

Na pitanje novinara što će Vlada učiniti ako situacija s Agrokorom počne ugrožavati gospodarstvo, ponovio je da se u ovom trenutku temeljito prati situacija te da je Agrokor privatna kompanija.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da zauzima isti stav kao i premijer. Na upit o Agrokorovu poreznom dugu istaknuo je da za taj koncern, kao i za svakog drugog poreznog obveznika, postoji institut porezne tajne, koji ni njega kao ministra financija ni bilo kojeg drugog dužnosnika ne isključuje, ali “da ništa neuobičajeno oko pitanja poreza za sada nije uočeno”. Marić je rekao kako ima slobodu reći da “špekulacije koje su se pojavile o pitanju visine poreznog duga svakako treba demantirati i reći da one ne stoje”. Mediji, naime, nagađaju da Agrokorov porezni dug iznosi oko šest milijardi kuna. H

Možda ste propustili...