Zdravlje
SVE VIŠE OBOLJELIH OD DEPRESIJE

Broj osoba koje boluju od depresije u posljednjih je deset godina porastao za 18%
Objavljeno 6. ožujka, 2017.

Globalan broj osoba koje boluju od depresije u posljednjih je deset godina porastao za 18 posto, što u brojkama iznosi oko 322 milijuna, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pozivajući da se na visoko rizične skupine obrati veća pozornost.

Povećanje broja oboljelih od ove bolesti u razdoblju između 2005. i 2015. nije se dogodilo samo zbog globalnog povećanja broja stanovnika na našem planetu već i zato jer se životni vijek produljio, stoji u izvješću UN-ove agencije objavljenom uoči obilježavanja Svjetskoga dana zdravlja (7. travnja) koji će ove godine biti posvećen depresiji.

"Depresija se razlikuje od uobičajenih promjena raspoloženja i kratkoročnih emocionalnih odgovora na izazove u svakodnevnom životu. Ako dugo traje, depresija može postati ozbiljan zdravstveni problem”, stoji u izvješću.

Često neprepoznata

Depresija je često neprepoznata, često se ne liječi ili se neadekvatno liječi, a često recidivira, tj. kronična je. Mnogi nisu svjesni da je to bolest, a ne trenutačno raspoloženje. Često je pokretač niza drugih bolesti: srčanih, neuroloških, autoimunih, malignih, čak i kod transplantacija i hematoloških bolesti.

Liječi se medikamentima, psihoterapijom i socioterapijom, ali ne samo pojedinca jer od depresije boluje pojedinac, a pati cijela obitelj. Gotovo 15 posto oboljelih zbog neprepoznatih simptoma počini suicid, što je najteža posljedica ove bolesti, a gotovo 80 posto ih razmišlja o suicidu.

"Svake godine zbog depresije samoubojstvo izvrši gotovo 800.000 ljudi", piše WHO.

Rizik od obolijevanja od depresivnih poremećaja veći je kod starijih osoba i kod osoba treće životne dobi.

Prema podacima WHO-a, prosječno je među ženskom populacijom 5,1 posto oboljelih od depresije, a među muškarcima nešto manje, 3,6 posto, no među starijim osobama brojke se povećavaju: 7,5 posto žena treće životne dobi pati od depresije i 5,5, posto njihovih muških vršnjaka.

WHO upozorava da povećanu pozornost nije dovoljno usmjeriti na starije osobe, već i na sve visokorizične grupe.

Posebnu pažnju treba usmjeriti na mlađu dobnu skupinu, na trudnice i žene koje su tek rodile, a kod kojih se često javlja postporođajna depresija, kazao je novinarima u Ženevi autor studije Dan Chisholm.

S obzirom na sve veći pritisak koji se vrši na školsku djecu, učitelji i psiholozi trebali bi s njima intenzivnije raditi te ih podučiti životnim vještinama koje će ih zaštititi od potencijalnog razvoja depresije, smatra Chisholm.

Uzroci brojni

"Posljedice depresvnih poremećaja, a riječ je o brojnim zdravstvenim problemima, goleme su", stoji u izvješću WHO-a te se navodi da od kliničke depresije pati 7,5 posto odrasle populacije, a to je više nego od bilo koje druge bolesti. Uzroci depresije su brojni: gubitak bliske osobe, fizička bolest, zlostavljanje, a u modernom svijetu nezaposlenost, strah za egzistenciju, strah od gubitka posla i siromaštvo.

U zemljama s niskim životnim standardom, osobama koje su u depresiji često se ne postavi točna dijagnoza, a osobama koje taj problem nemaju nerijetko se pogreškom propisuju antidepresivi, stoji u izvješću WHO-a. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike