Kultura
SKANDALOZAN POTEZ MINISTRICE

Ministarstvo kulture “nagradilo” HNK Osijek smanjenjem sredstava
Objavljeno 21. veljače, 2017.
Dok su druga kazališta dobila više, HNK Osijek ostao bez 600.000 kuna

Kazališno vijeće i intendant Hrvatskog narodnog kazališta Osijek Božidar Šnajder učinit će sve da i u 2017. zadovolje ponajprije svoju publiku, izgrade još pet premijera i za njih dobiju poneku prvu nagradicu na proglašenju Nagrade hrvatskog glumišta, odigraju svoje reprizne drame, komedije, opere, balete, smanje troškove poslovanja, privuku što više mladih u kazalište, održe brojne izložbe i promocije u svojim prostorima, ugoste druga kazališta...

Uz svoje vlasnike - Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek, značajna sredstava za jednogodišnji rad kazalištima dodjeljuje i Ministarstvo kulture. Prema njihovim kriterijima za sve postignuto u 2016. i prošlim godinama HNK Osijek dobio je 600.000 kuna manje.

- Vrijeme je za rezime 2016. godine. Kazališno vijeće ovih je dana reklo da su ispunjeni svi programski zadaci, pa je 2016. godinu ocijenilo uspješnom. I u financijskom i u programskom dijelu. Odigrano je pet premijera, Simfonijski koncert i svi planirani popratni programi. Ukupno je izvedeno 227 programskih jedinica, koje je pogledalo 52.584 gledatelja s plaćenom ulaznicom. Odigrali smo svoje predstave na 36 gostovanja, od toga šest u inozemstvu. Osječani su vidjeli i gostujuće predstave (Matilda, Kristofor Kolumbo, Dama s kamelijama). Gostovanje u Mađarskoj državnoj operi 18. rujna 2016. s operom “Nikola Šubić Zrinjski” izniman je događaj u povijesti HNK Osijek, ali ja značajan i za Osijek, Slavoniju i Hrvatsku (do Dubrovnika). Uspjeh u Budimpešti razlog je poziva osječkom kazalištu za gostovanje s tom operom i u Stuttgartu - kaže Šnajder.

Financijska strana posla možda je nezanimljiva ljubiteljima kazališta, ali bez nje nema predstava.

- Naši osnivači, Županija i Grad, dali su u 2016. godini više od 12 milijuna kuna, a osigurat će i u ovoj godini toliki iznos. Treći izvor financiranja je Ministarstvo kulture, koje je dalo 2.906.932 kune, milijun više nego u 2015. Četvrti izvor financiranja su vlastiti prihodi, a oni su iznosili 2.840.495 kuna, što je za 600 tisuća više nego u 2015. Tako da smo godinu završili u plusu sa 26.000 kuna - objašnjava Šnajder.

I nakon svega u Zagrebu na sastanku šok. Ne samo za intendanta nego, nakon povratka, i za odgovorne u Gradu, Županiji, šokirani su i djelatnici, a i Osječani. Ministarstvo kulture smanjilo je financiranje HNK za 600 tisuća kuna (400.000 za programski dio i 200.000 za investicije).

- Kazalište koje je u uzletu, koje je postiglo izuzetne rezultate, koje je osiguralo visok vlastiti prihod, koje je višestruko nagrađivano, ne dobije jednako ili više, već destimulirajuće manje sredstava. Već sada mogu reći da ćemo u 2017. zabilježiti gubitak, jer nedostaje previše sredstava. Dok je na čelu Ministarstva bio Zlatko Hasanbegović, Ministarstvo je imalo razumijevanja i valorizirao je naše uspjehe i dalo poticaj osječkim umjetnicima za nove rezultate. Očigledno je da nova ministrica kulture, zbog meni nejasnih razloga, nema razumijevanja za osječko kazalište i smanjuje sredstva najznačajnijoj instituciji u istočnoj Hrvatskoj, povećavši ih drugima. Bivši ministar držao se kriterija rada i rezultata. Sada ministrica ima neke druge kriterije, očigledno političke, kojima nije mjesto u kazalištu - zaključuje Božidar Šnajder.

Darko KOVAČEVIĆ

kriteriji

TREBALI BI BITI RAD I REZULTATI

NADA U DODATNA SREDSTVA

- Svi članovi Kazališnog vijeća zadovoljni su ostvarenim rezultatima u 2016. godini. Zbog toga smo još više iznenađeni smanjenjem sredstava. No nadamo se da će se taj propust ispraviti - kaže Ivica Završki, predsjednik Kazališnog vijeća osječkog HNK-a.

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike