Regija
KORISNICI PLINA NEGODUJU:

Ne koristimo dimnjak, a dimnjačar šalje ovrhe
Objavljeno 15. veljače, 2017.
Imaju plinsko centralno s posebnim odvodom koji dimnjačar i ne zna pregledati, niti je to ikada učinio

ŽUPANJA - Vlasnici kuća koji se griju na plin negoduju što moraju plaćati dimnjačara jer, kako kažu, ne koriste dimnjak niti im trebaju dimnjačarske usluge, a stižu im opomene pred ovrhu.

Što plaćaju?

- Uz sve poreze, prireze i ostale parafiskalne namete, od građana se traži da plaćaju pregled i čišćenje dimnjaka koji godinama nije u uporabi - požalio nam se jedan Županjac. Prije nekoliko dana iz odvjetničkog ureda stigla mu je opomena. Uplatnicu će, kaže, zbog izbjegavanja ovršnih troškova, ali i nedostatka i volje i vremena za borbu s vjetrenjačama, najvjerojatnije platiti, ali pita se za što zapravo daje novac.

- Stvar je u tome što moja obitelj dimnjak, a takvih je u Županji dosta, ne koristi već više od 20 godina jer imamo plinsko centralno grijanje s posebnim odvodom koje dimnjačar niti zna pregledati, niti je to ikada učinio. A dosad smo ih plaćali samo zato da se riješimo gnjavaže jer su stalno dolazili na vrata i prijetili inspekcijama i ovrhama - kaže naš sugovornik. Plaćanje naknade za “dimnjake izvan uporabe” osobno smatra ničim drugim nego punjenjem džepa dimnjačarskoj službi.

- Znači, samim tim što kuća ima dimnjak, koji možda nikad nije ni bio korišten, imaš obvezu plaćati godišnju naknadu, što je izvan svake pameti. Ali samo pretpostavka da će netko s plina jednoga dana možda prijeći na kruto gorivo ne može i ne smije biti povod da se ljudima naplaćuje naknada za korištenje dimnjaka, pa bila ona i 60 kuna godišnje - zaključuje.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo grada Županje Damir Parmać pojašnjava da je ta odluka dobro poznata jer postoji već sedam, osam godina.

Odluka Vijeća

A donijelo ju je Gradsko vijeće, što je po zakonu bilo dužno učiniti.

- Građani koji u svojim kućama koriste plin jednom godišnje plaćaju pregled, kontrolu i čišćenje dimovodnog objekta. Tijekom godine može nešto upasti u dimnjak i može se dimnjak okrnuti. A mogu i ljudi bez prijave dimnjačaru prijeći na loženje na kruto gorivo - pojašnjava. U prilog tome napominje da podaci Plinare istočne Slavonije pokazuju pad broja korisnika plina u Županji jer ih je u odnosu prema broju priključaka sve manje.

- Znamo što se može dogoditi ako netko s plina prijeđe na kruto gorivo, a ne kontrolira i ne čisti dimnjak. Nerijetko čujemo da se u Hrvatskoj netko ugušio zbog neispravnog dimnjaka, a grijali su se na plin. Dimnjaci se moraju redovno kontrolirati i to je vrlo važno jer dobro je dok je sve u redu, ali što ako nešto krene po zlu i ako neispravan dimnjak prouzroči tragediju? - ustvrdio je Parmać.

Podsjeća na to da i dimnjačari imaju obveze kojih se moraju pridržavati. Dužni su građanima doći kući i pregledati dimovodni objekt. A svaki građanin prilikom kontrole može tražiti da mu se za taj isti iznos naknade koju plaća dimnjak očisti jer želi da uvijek bude prohodan. Ako se dimnjačar nije prethodno najavio, a kod kuće nije zatekao nikoga, dužan je ostaviti poruku i najaviti svoj dolazak radi kontrole dimnjaka, s brojem telefona na koji ga vlasnik kuće može kontaktirati. Dimnjačar je, zaključuje Parmać, dužan izvršiti uslugu koju naplaćuje, a ne samo poslati uplatnicu.

A u cjeniku dimnjačarskih usluga stoji da je čišćenje i kontrola dimovodnih objekata izvan uporabe 50 kuna plus PDV godišnje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

cijena

NAKNADA JE 60 KUNA GODIŠNJE

Maknuti dimnjak s krova

Parmać napominje da svi vlasnici kuća imaju dimnjake iznad krova, što znači da se on uvijek može koristiti. Iako se neki “vade” na to da su stavili kapu na dimnjak, takav izgovor im ne prolazi jer se kapa uvijek može skinuti. Jedino u slučaju da na kući nema dimnjaka, da ga vlasnici spuste ispod krova, nema obveze plaćanja naknade jer tada ne mogu ni ložiti na kruta goriva niti bi dimnjačar ondje imao što raditi.

Možda ste propustili...

ULOŽENO GOTOVO DEVET MILIJUNA EURA - 6,7 MILIJUNA IZ EU-A

Obnovljena stara gradska jezgra s Iločkim zidinama

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU U POŽEGI

Proširen prostor za rad s dvadesetero djece

U POVODU SVETKOVINE SV. FLORIJANA

Polaznici DV-a Zeko sa slatinskim vatrogascima

Najčitanije iz rubrike