Crna kronika
POŽEGA: U PODRUMU NAPRAVILI LABORATORIJ

Platili mu 15.000 kuna za najam podruma i da im uzgaja marihuanu
Objavljeno 13. veljače, 2017.

POŽEGA - Sudeći po posljednja dva slučaja, dileri su za uzgoj droge odlučili angažirati “nadničare”. Šefovi narkodilerskog lanca vlasnicima i korisnicima kuća nabavljali bi opremu te materijal za sadnju i uzgoj marihuane i za to im pristojno plaćali.

To su i otkrili djelatnici Odjela za droge Policijske uprave požeško-slavonske, prijavivši kazneno trojicu muškaraca. Prema priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Požega, njihovi su djelatnici ispitali 48-godišnjaka i dvojicu 46-godišnjaka, nakon čega su za njih predložili određivanje istražnog zatvora zbog uzgoja marihuane. Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu taj je prijedlog odbio, no odvjetništvo je na tu odluku najavilo žalbu. Pri istrazi je pronađeno 11 kilograma marihuane.

Pedantna poljoprivreda

Odvjetništvo sumnjiči 48-godišnjaka i jednog 46-godišnjaka da su tijekom ožujka 2016. godine po prethodnom zajedničkom dogovoru napravili adaptaciju zidova, stolarije, električnih instalacija i dovoda vode u podrumu obiteljske kuće u vlasništvu trećeosumnjičenog 46-godišnjaka. Nakon toga prva dvojica nabavila su sjemenke indijske konoplje te opremu i materijal potreban za sadnju i njezin uzgoj. Odvjetništvo ih sumnjiči da su zajedno zasadili 90 sjemenki za koje se trećeosumnjičenik, pod nadzorom i uputama prve dvojice, redovito brinuo tako da je kontrolirao temperaturu zraka, dotok vode, kiselost tla, prihranu umjetnim gnojivom.

- Na opisan način uzgojili su 90 stabljika indijske konoplje visine 140 - 150 cm čije listove su prva dvojica osumnjičenika porezala i s pomoću ventilatora i radijatora osušila, a trećeosumnjičenik je miješao ubrano lišće i cvjetne vrhove. Osnovano se sumnja da su prva dvojica osumnjičenika za korištenje prostora i nadzor nad uzgojem biljaka isplatila trećeosumnjičeniku naknadu u iznosu od 15.000 kuna te da su prodala ubrano i osušeno lišće i cvjetne vrhove - navodi se u priopćenju Općinskog državnog odvjetnštva u Požegi.

Droga za Njemačku

Slično priopćenje odaslao je i Uskok koji je zbog proizvodnje i prodaje marihuane pokrenuo istragu protiv četvorice Hrvata (u dobi od 37, 27, 26 i 42 godine) te 32-godišnjeg srpskog državljanina. Uskok sumnjiči 37-godišnjaka da je od kraja prošle do 10. veljače ove godine u Zagrebu povezao ostalu trojicu radi kontinuirane proizvodnje i skladištenja većih količina marihuane te njezina krijumčarenja i prodaje na području Njemačke. Nakon što su 37-godišnjak i 27-godišnjak unajmili obiteljsku kuću u kojoj su postavili improvizirani laboratorij, za uzgoj, branje i pakiranje marihuane angažirali su 42-godišnjaka i 32-godišnjaka. Za to je toj dvojici 37-godišnjak mjesečno plaćao po 1000 eura.

Prema uputama 37-godišnjaka, 27-godišnjak je angažirao 26-godišnjaka koji je unajmljenim automobilima, u kojima su okrivljenici skrivali drogu u paketima od po 500 grama, krijumčario marihuanu u Njemačku. Tamo ju je, prema uputama 37-godišnjaka i 27-godišnjaka, predavao prethodno dogovorenim kupcima. Kod okrivljenika je pronađeno i oduzeto ukupno 20,28 kilograma marihuane, 522 stabljike konoplje, 2,06 kilograma praškaste tvari bijele boje, dvije vage za precizno mjerenje i razna tehnička sredstva za indoor uzgoj marihuane. Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora.

Sandra LACIĆ
PRONAĐENO 11 KILOGRAMA OSUŠENOG LIŠĆA MARIHUANE

Dvojicu 46-godišnjaka i 48-godišnjaka odvjetništvo sumnjiči i da su sredinom listopada prošle godine zasadili 110 sjemenki indijske konoplje, a da se trećeosumnjičenik za dogovorenu naknadu od 15.000 kuna brinuo oko uzgoja tako da je izraslo 110 stabljika visine 140 - 150 centimetara od kojih je kod trećeosumnjičenika pronađeno 550 grama osušenih cvjetnih vrhova te jedanaest kilograma osušenog lišća marihuane.

prikriveni

POLICIJA JE IPAK DOŠLA DO ORGANIZATORA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike