Zdravlje
PAKIRANJE BRZE HRANE

Ambalaža štetnija od obroka
Objavljeno 13. veljače, 2017.

Otprije je poznato da masni prženi krumpirići, piletina pržena u više puta korištenom dubokom ulju i preslani hamburgeri nisu dobri za zdravlje, unatoč tome što su vrlo ukusni, no čini se da ambalaža u koju se pakiraju može biti štetnija od njih samih jer sadržava toksične kemikalije, piše britanski Independent.

Papirnate kutije i papir u kojima se u restoranima brze hrane poslužuju hamburgeri i prženi krumpirići obloženi su kemijskim spojem koji je otporan na mast, no može sadržavati fluoridne spojeve, pokazalo je nedavno istraživanje.

Ti su spojevi poznati kao polifluoralkilni spojevi (PFAS), a neki se povezuju s mogućnošću razvoja raka. PFAS su kemikalije na bazi fluorida koje sprječavaju kapanje ulja izvan vrećice. No kad se zagrijavaju, te kemikalije mogu dospjeti u hranu.

Kada PFAS dođe u doticaj s hranom, koja ga razmoči i zagrije, velika je vjerojatnost da s obrokom konzumirate i štetne kemikalije. Koliku ćete količinu štetnih kemijskih spojeva progutati s hranom, ovisi o temperaturi hrane i o tome koliko je dugo stajala zapakirana.

Prikupivši više od 400 komada ambalaže iz restorana brze hrane diljem Sjedinjenih Država, znanstvenici su utvrdili da je 46 posto papira u koji se umataju obroci i 20 posto kartonskih kutijica sadržavalo određenu količinu fluoridnih spojeva. Oni su pronađeni u 56 posto ambalaže za deserte i kruh te u 38 posto ambalaže za sendviče i hamburgere. Samo papirnate čaše nisu sadržavale fluor.

Ako ste mislili da je najveća koncentracija toksičnih spojeva u masnom papiru u koji se umotavaju hamburgeri, u krivu ste, jer ih je najviše u ambalaži za deserte i kruh. Slično je stanje s ambalažom za pizze i kokice, utvrdili su američki znanstvenici.

Odavno je poznato da perfluoralkilni spojevi izaivaju brojne zdravstvene tegobe, poput smanjene plodnosti, povišene razine kolesterola, oslabljenog imunosnog sustava i većeg rizika od obolijevanja od raka.

Ne nalaze se samo u ambalaži za pakiranje brze hrane nego i u predmetima kojima se svakodnevno koristimo, poput teflonskih tava, vodootporne odjeće, proizvoda za čišćenje, u bojama i lakovima, šamponima, koncu za zube i make-upu.H

Najčitanije iz rubrike