Zdravlje
JOGA SUSTAV VJEŽBI I TEHNIKA

Opuštanje i relaksacija
Objavljeno 13. veljače, 2017.

Joga je sustav različitih vježbi i tehnika dizajniranih da obogate zdravlje čovjeka na svim razinama. Zasigurno se pitate kako?

Poznato vam je da u našem tijelu postoje dva dijela živčanog sustava – simpatički i parasimpatički dio. Simpatikus je taj koji nas pokreće na akciju i djelovanje (povećava sposobnost organizma za napore, priprema organizam na pojačani rad i opasnost, a djeluje i u stanju emocionalnih promjena), dok je parasimpatikus odgovaran za odmor, opuštanje, san i obnavljanje.

Budući da nam društvo u kojem živimo često određuje tempo koji je suviše stresan i dinamičan, najčešće su nam ova dva dijela u velikoj neravnoteži. Kad je simpatikus preaktivan izostaje mogućnost stvarnog opuštanja, istinskog rasterećenja i odmora pa čak i sna. Sada se zasigurno pitate na koji način joga pridonosi većem balansu između simpatikusa i parasimpatikusa? Odgovor na ovo pitanje leži u metodologiji same joge. Jer ona ne obuhvaća samo fizički aspekt vježbanja.

Iako nas zasigurno sve fizičke aktivnosti mogu, više ili manje dovesti do opuštenijeg stanja, posebnost joge očituje se i u drugim metodama koje koristi.

Osim fizičkih vježbi, joga koristi:

1. DAH - disanje do trbuha, različite tehnike disanja (pranayame, troslojno disanje, uđaji disanje i slično)

2. RAVNOTEŽNE POLOŽAJE

3. MEDITACIJE (o kojima ćemo opširnije pisati u nekom drugom članku).

Dakle, na svakom satu joge, osim svog tijela, vježbamo i svoj dah i svoj um. Na taj način balansiramo vlastiti živčanim sustav i dovodimo ga do većeg stanja opuštenosti. Također, za jogu je karakteristična svijest i pažnja tijekom izvođenja vježbi, zbog čega naša svijest postaje usmjerenija na sadašnji trenutak i na ono što u njemu činimo. U trenutcima kada smo prisutni, dolazi do većeg rasterećenja i dubljeg opuštanja i odmaranja. Na taj način – kroz svijest o onome što se zbiva tijekom vježbanja, kao i uz sam fizički napor te kroz različite tehnike disanja i meditaciju koja se izvodi na kraju svakog sata - prelazimo iz stanja rastresenosti u duboko stanje opuštanja, odmaranja i mira.

Da bismo vam dočarali na koji način samo svjesno disanje do trbuha, bez da ulažemo ikakav dodatan fizički napor (dakle bez da ciljano vježbamo jogu), djeluje opuštajuće na naše tijelo i psihu, isprobajte sljedeću jednostavnu vježbu, gdje god da se sada nalazite.

Jednostavno samo popravite držanje da vam kralježnica bude ravnija i obratite pozornost na svoj dah. Primjetite kako vam sada dah teče (dišete li plitko, duboko, ubrzano, isprekidano). I zatim ga svjesno produbite na način da svjesno prodišete do trbuha…

Pratite svoj dah kao jedan val koji se ravnomjerno podiže i spušta, i dišite na ovaj način nekoliko minuta. Zatim primjetite učinak na svoje tijelo i raspoloženje…

(Yoga Home - Centar osobne moći, 091 1701 900)

Nikolina VRBAN, licencirana instruktorica joge
Najčitanije iz rubrike