Kultura
NOVA KNJIGA TOMISLAVA PERKA

“Tisuću dana ljeta” u GK Požega
Objavljeno 8. veljače, 2017.

POŽEGA -U gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je nova knjiga putopisca iz Zagreba Tomislava Perka “1000 dana ljeta”. Knjiga je svojevrsni nastavak prve knjige “1000 dana proljeća”. Tomislav Perko u prepunoj knjižnici održao je predavanje “7 godina na cesti”.

- Smisao života tražio sam na nekim od mojih putovanja, posjetio sam više od 40 zemalja, odstopirao više od 50.000 kilometara i sve to za samo 50-ak kuna dnevno. Još uvijek nisam pronašao smisao, ali uživam u potrazi. Kod mene se sve to spontano dogodilo. Želja za putovanjem bila je tu prije nego želja za radom na mjestu brokera, prije nego što sam upisao Ekonomski fakultet. To je dugo tinjalo u meni, ali životni prioriteti bili su drukčiji. Mislio sam - idem ja najprije zaraditi, izgraditi karijeru, a možda nekad u budućnosti putovati. Počeo sam istraživati kako putovati s malo novca i, eto, putovao sedam godina - rekao je Tomislav Perko te dodao da nije bitno hoće li netko tko čuje njegovu priču početi putovati. Bitna je poanta da netko tko nije imao idealne uvjete za napraviti nešto, i to nešto bilo je užasno ekstremno, to ipak može ostvariti. Odnosi se to na bilo koje područje. Ako požele, na primjer, pokrenuti neki posao, završiti fakultet ili bilo što u životu, bitno je samo pitanje procesa kako doći do onoga što želiš raditi. Nije važno što si poželio, jer sve je moguće.

- Cilj mojih putovanja je, rekao bih, neka vrsta znatiželje, preispitivanja, edukacije. Nikad nisam išao putovati da vidim neko mjesto, da naučim o kulturi određene zemlje, pretežno mi je bio glavni faktor da odem upoznati ljude i s pomoću tih ljudi i njihovih priča, njihovih saznanja, vidjeti svijet iz različitih kutova gledanja i pronaći svoju istinu i svoje odgovore na neka životna pitanja. Bilo je tu milijun drugih faktora. Jesam li bio zaljubljen pa sam išao u posjet djevojci? Jesam li htio pobjeći od svih problema? Putovati se može iz mali milijun načina i razloga - rekao je.

Dvije knjige koje je napisao o svojim putovanjima financirao je preko crowdfundinga - web-stranice na kojoj se donira novac za razne projekte. AGM Kruna

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike