Novosti
SVAKI DAN OD RAKA UMRE 38 OSOBA

Većinu oboljelih liječnici šalju kirurgu umjesto onkologu
Objavljeno 4. veljače, 2017.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava svake godine 4. veljače u cilju podizanja svijesti javnosti o obolijevanju od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele, u petak su Koalicija udruga u zdravstvu i platforma Onkologija predstavili rezultate istraživanja o iskustvima pacijenata u onkološkoj skrbi provedenog na 200 ispitanika u dobi od 21 do 77 godina.

U Hrvatskoj od raka godišnje oboli 21.434 osobe, a umre 13.939 osoba, to jest svaki dan 38 osoba, a prema ovom istraživanju 66 posto oboljelih bolest je otkrilo na vlastitu sumnju da nešto nije u redu s njihovim zdravljem. Uznemirujući je i podatak da se samo pet posto bolesti otkrilo programima ranog otkrivanja bolesti koji se provode u Hrvatskoj. Istraživanje je pokazalo i da je 65 posto oboljelih njihov liječnik obiteljske medicine prvo uputio kirurgu, a samo njih 16 posto bilo je odmah upućeno onkologu. Komunikacija liječnika specijalista s pacijentima prema ovom istraživanju također nije zadovoljavajuća jer 49 posto pacijenata koji su sudjelovali u anketi nije dobilo informacije o svojoj bolesti i liječenju, a 58 posto ih nije dobilo te informacije na njima prihvatljiv način. Zabrinjavajuće je da čak 61 posto ispitanih kaže kako nisu sudjelovali u donošenju odluka o svom liječenju, a njih 58 posto nije dobilo informacije o lijekovima koje će primati ni o mogućim nuspojavama i opasnostima. Obrazac informiranog pristanka tijekom svog liječenja potpisalo je 96 posto ispitanih, ali njih 72 posto nije razumjelo obrazac, niti ga je liječnik s njima zajednički ispunio. Čak 53 posto ispitanih smatra da dijagnostika i liječenje u njihovu slučaju nisu bili pravovremeni, a 16 posto čekalo je na prvi pregled više od dva mjeseca.

- U Hrvatskoj se moramo bolje organizirati ako mislimo dobiti bitku sa zloćudnim bolestima s obzirom na to da se do 2020. očekuje porast pojavnosti raka od 20 posto. Vrijeme je da onkolozi izrade dijagnostičko-terapijske smjernice liječenja strukturiranog Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti te da se donese tzv. onkološki masterplan ključnih ustanova kako bi se osigurala jednaka dostupnost za sve bolesnike u Hrvatskoj, ma gdje se liječili - istaknuo je predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Stjepko Pleština.

Koalicija udruga u zdravstvu je javnosti i saborskim zastupnicima predstavila nacionalna javnozdravstvena kampanja “Mi možemo. Ja mogu.”

- Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka 'Mi možemo. Ja mogu.' i da poduzmemo nešto za prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatnu skrb za oboljele. Iz podataka dobivenih anketom, očito je da nam je Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti nužan, zbog podizanja kvalitete onkološke skrbi i jednakih uvjeta dijagnostike, liječenja, sveobuhvatne skrbi i palijative ijelom teritoriju Hrvatske - zaključio je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

Nefreteta Z. EBERHARD
KOMENTARI ONKOLOŠKIH PACIJENATA

U predstavljanju rezultata istraživanja platforma Onkologija je stavila i neke od komentara onkoloških pacijenata i njihove rodbine.

“Kod mog supruga posumnjalo se na karcinom u studenome. Čekao je na CT mjesec dana. Počeli su tragati za primarnim sijelom u siječnju. Do kraja siječnja ništa se nije promijenilo u dijagnozi, samo je njemu bilo sve gore, ali liječen nije. Umro je krajem ožujka. Nije ni hospitalizan zbog karcinoma. Ovo ne razumijem ni danas.”

“Nije problem dijagnoza i operacija, to ide brzo. Problem je drugi dio liječenja. Klinika za tumore Zagreb - tu je rasulo. Onkologa nema dovoljno. Kad dođete na kontrolu, svaki put vas primi drugi onkolog (ako imate sreće da nije specijalizant) i naravno svatko svoje govori. Na institutu ste samo nažalost broj. Vrhunac svega je kad vam onkolog kod kojeg ste prvi put nakon godinu i pol liječenja kaže 'Zašto vam nisu dali original lijek?'”

“Ma čemu ove ankete? I sama sam zdravstveni djelatnik, na žalost ništa se ne mijenja, osim ministara, ravnatelja i sl. Problemi naručivanja ostaju, i ostale administrativne zavrzlame.”

neinformiranost

KOMUNIKACIJA LIJEČNIKA S PACIJENTIMA JE LOŠA

21.434

osobe obole u Hrvatskoj godišnje od raka

13.939

osoba u Hrvatskoj godišnje umre od raka

61

posto ispitanih pacijenata kaže kako nisu sudjelovali u donošenju odluka o svom liječenju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike