Crna kronika
NAKON TRI MJESECA ISTRAGE

Uhićeni razbojnici koji su
skrivili smrt 84-godišnjaka
Objavljeno 27. siječnja, 2017.
Pljačkaši su orobili i ozlijedili Budrovčanina koji je poslije preminuo u bolnici u Osijeku

BUDROVCI - Krajem listopada prošle godine tri su osobe brutalno pretukle i pokrale 84-godišnjeg Šimuna Vladića, koji je zbog ozljeda završio u osječkom Kliničkom bolničkom centru. U bolesničkoj postelji preminuo je nakon mjesec dana. Uslijedila je policijska istraga koja je tri mjeseca nakon napada rezultirala uspjehom. Za napad koji je šokirao stanovnike đakovačkog prigradskog naselja Budrovci osumnjičene su i uhićene tri osobe, dva muškarca i jedna žena sa slavonskobrodskog područja.

Podsjetimo, nesretnom čovjeku na vrata su pokucali nepoznati ljudi, a nakon što je otvorio, ušli su u kuću, vezali ga u podrumskoj prostoriji, brutalno pretukli i opljačkali! Nesretni starac zbog zadobivenih ozljeda završio je u KBC-u Osijek, gdje je prvog dana prosinca preminuo.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 39-godišnji i 34-godišnji hrvatski državljani te 50-godišnja hrvatska državljanka počinili razbojstvo. U večernjim satima 24. listopada 2016. godine počinitelji su ušli u kuću 84-godišnjaka u Budrovcima. Nakon tjelesnog napada, 84-godišnjaku su ukrali nekoliko desetaka tisuća kuna. Zbog zadobivenih ozljeda 84-godišnjaku je pružena liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je 1. prosinca preminuo - rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec. Dodao je i kako su počinitelji s područja Brodsko-posavske županije te da je dio njih otprije policiji poznat zbog sličnih kaznenih djela.

Pokojni Šimun Vladić bio je poznati Budrovčanin, jedno je vrijeme čak bio na rukovodećem mjestu u nekadašnjoj đakovačkoj Drvnoj industriji Geli.

- Šima je posljednjih godina živio sam u Budrovačkom brdu, ima dvije kćeri koje nisu živjele s njim. Jedno vrijeme živio je u Đakovu, a na kraju je završio u Budrovačkom brdu. Bavio se proizvodnjom vina, a priča se i kako su ga ti što su ga napali zvali na telefon i rekli kako bi došli po vino, pa im je zbog toga i otvorio - priča nam jedna Budrovčanka. “Imao je vinograd, obrađivao ga, pa je poslije prodavao vino. Tako su i ti razbojnici došli do njega. Čula sam da su ga onda zavezali u podrumu i tukli. Da ga nije nazvao jedan čovjek koji također u blizini ima vikendicu, vjerojatno bi umro još onda”, kaže Budrovčanka.

Mještani tog sela kažu nam i kako je Šimun netom prije napada prodao nešto zemlje te kako sumnjaju da su počinitelj razbojstva za to nekako doznali i zbog toga ga napali tražeći novac.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac kaže kako je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio, nakon provedenog ročišta, istražni zatvor protiv troje osumnjičenika. To je učinjeno zbog osnovane sumnje da su počinili razbojstvo. “Na poticaj ženske osobe dvije muške osobe su u listopadu u Budrovcima, nakon primjene fizičke sile nad oštećenikom, istom iz kuće uzeli novac - 2650 eura i 2500 kuna - pištolj i bankovne kartice. Istražni zatvor je određen u trajanju od mjesec dana zbog bojazni od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoka”, kaže Rožac.

Maja MUŠKIĆ
LANI 24 RAZBOJSTVA

Nakon ishođenja sudskog naloga, policija je u utorak pretražila domove i druge prostorije koje koriste 39-godišnjak, 34-godišnjak i 50-godišnjakinja. Policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela posebno izvješće. Prema riječima Darija Premeca, prošle su godine u Osječko-baranjskoj županiji evidentirana 24 razbojstva, a godinu dana prije čak 34. Od 24 pljačke razriješena je 21, ili visokih 87,5 posto.

motiv je novac

PLJAČKU JE ISPLANIRALA 50-GODIŠNJAKINJA

Najčitanije iz rubrike