Novosti
HRVATSKA ENERGETSKA STRATEGIJA

Energetika je ključna za rast, razvoj i stabilnost
Objavljeno 26. siječnja, 2017.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u srijedu na konferenciji "Nova hrvatska energetska strategija" u organizaciji Jutarnjeg lista da je energetika područje ključno za gospodarski rast, društveni razvoj i za političku stabilnost te da u idućem razdoblju treba pokazati više spremnosti i odlučnosti u stvaranju nove i dobro osmišljene, ambiciozne energetske politike. Navela je pet smjernica kakva bi energetska strategija trebala biti. “Prvo, hrvatska energetska politika morala bi dinamičnije i konzistentnije pratiti i primjenjivati zahtjeve europske energetske politike. Hrvatskoj nedostaju ključni strateški dokumenti za razdoblje do 2050. godine”, kazala je predsjednica. Navela je da bi strategija morala uvažiti promjene koje donosi velika tranzicija energetskog sektora od ugljičnog prema niskougljičnom te da ona mora predvidjeti ključne energetske projekte u koje će se investirati. “Četvrto, strategija bi morala prepoznati i važnost povezivanja hrvatskog plinskog sustava s istočnim susjedstvom, prema Srbiji i Bosni i Hercegovini te prema sjeveroistoku, odnosno Mađarskoj i Ukrajini. Također, strategija bi morala prepoznati kako nam članstvo u EU omogućava bolje iskorištenje geostrateškog položaja”, rekla je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović rekao je kako Vlada i Ministarstvo kreću u promjenu i zaokret u dosadašnjoj energetskoj politici. “Sigurnost opskrbe, cjenovna pristupačnost i konkurentnost, dobra perspektiva za izazove novog doba je ono što energetski sustav treba imati. To su novi izazovi i stoga planiramo razvoj sigurnog, dostupnog i ekološki održivog energetksog ustsva Hrvatske”, kazao je. H

OBNOVLJIVI IZVORI

Hrvatska treba koristiti svoje brojne prednosti, ispraviti pojedine pogreške i krenuti hrabro putem razvoja neiskorišenih potencijala. Ministar Dobrović naveo je pritom obnovljive izvore energije, ne samo vjetar već i energiju sunca. Preduvjet tome je i financijski zdrav i uređen sustav poticanja, ključni energetski projekti poput LNG terminala na Krku, Jadransko-jonskog plinovoda, zaštite i korištenja rijeke Save poznat kao Zagreb na Savi.

Možda ste propustili...

EKONOMSKE PROGNOZE EUROPSKE KOMISIJE

Hrvatska bi trebala imati drugi najveći rast u EU-u

AVIONI I HELIKOPTERI IZ SASTAVA HRZ-A SUDJELOVALI NA ZRAKOPLOVNOM DANU

Rafalei i MiG-ovi prvi put zajedno na hrvatskom nebu